Tyłuł "Sykowne Gaździny z Kościeliskiej Gminy" zdobyły Maria Krzeptowska i Ewa Słodyczka (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

W Domu Ludowym w Kościelisku odbył się konkurs "Sykowne Gaździny z Kościeliskiej Gminy", który wyłonił tę, która przyrządzą najlepszą podhalańską potrawę tradycyjną oraz współczesną potrawę wykonana z produktów lokalnych.

W konkursie brało udział 15 dwuosobowych ekip z całej gminy. Potrawy oceniało jury w składzie: Małgorzata Wnuk, Anna Nędza Kubiniec, Małgorzata Lizoń - Gąsienica, Wojciech Styrczula - Maśniak i Roman Krupa.

Pierwsze miejsce zdobyły Maria Krzeptowska i Ewa Słodyczka z Kościeliska, drugie Ewa Barnowska i Kazimiera Bzdyk z Witowa, na najniższym stopniu podium znalazły się Jagoda Jabłońska i Anna Pabin z Kościeliska.

Jury przyznało również wyróżnienia, które otrzymały: Stanisława Karpiel i Józefa Obrochta, Anna Michalic i Halina Urbaś oraz Janina Zborowska i Krystyna Lassak.

pk/ zdj. Piotr Korczak


Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama