Słowackie gagoriky (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

W niewielkiej odległości na zachód od Koszyc, tuż przy węgierskiej granicy znajduje się miejscowość Silicka Jablonica. Mała wioska, jakich wiele na Słowacji. Jednak w tej miejscowości jest coś wyjątkowego. Tutaj mieszka osoba, która zajmuje się ręcznym wyrobem gagorików.

Przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Z ciasta pokrojonego w małe kwadraciki o wymiarach około 1,5 cm. Pani Valika zwija każdy kawałek ciasta w rulonik za pomocą specjalnych narzędzi. Następnie ciasto jest suszone w temperaturze pokojowej. Tak powstają gagoriky, czyli ręcznej roboty makaron. Na jeden kilogram makaronu trzeba zwinąć około 5 tysięcy sztuk ciasta. Valika mówi że zajmuje to około 12 godzin.

W dzisiejszych czasach jest to niezwykłe. Ta praca wymaga ogromnej cierpliwości, co niewątpliwie budzi podziw wśród odwiedzających Panią Valikę

er/ zdj. Łukasz Sowiński
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama