Zaczarowany Ogród cz 2. Maliny były białe

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Jeszcze przez dwa miesiące możemy rozkoszować się jednym z najpyszniejszych owoców-malinami. Mało kto jednak zna ich cudowne właściwości. Na ogół kojarzą się one jedynie z rozkoszami podniebienia. Tymczasem warto wiedzieć, że maliny mają właściwości rozkurczowe.

Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki. Co ciekawe zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i obniżają gorączkę.

Przedstawiciele starożytnej medycyny ludowej z Bałkanów i Azji przygotowywali ze świeżych liści maliny maść na choroby skórne, także przy ukąszeniach żmij i skorpionów. Praktycznie jednak  każda część krzewu maliny może być wykorzystana w celach zdrowotnych. W owocach maliny znajdziemy też witaminy C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantotenowy, dużą zawartość błonnika i pektyn.

Pierwsze wzmianki o malinach pochodzą z około 300 roku przed Chrystusem. Starogrecka legenda mówi, że niegdyś wszystkie maliny były białe. Gdy Zeus był małym dzieckiem, chciał głośnym krzykiem, wzbudzić gniew koryfantów, kapłanów bogini Kybele. By go uspokoić, nimfa Ida, córka kreteńskiego króla Melisosa, pochyliła się, by zerwać malinę. Ciernie krzaka skaleczyły przy tym jej białą pierś, a kropla krwi spadła na owoc i od tego czasu wszystkie maliny jaśnieją piękną czerwienią

AM
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama