Karp zatorski na unijnej liście produktów chronionych

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Komisja Europejska poinformowała we wtorek o włączeniu karpia zatorskiego na unijną listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia. Karp zatorski został dołączony do listy ponad 1000 produktów chronionych w Unii Europejskiej ze względu na swoje tradycyjne pochodzenie lub specyficzną recepturę i produkcję.

Produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin (Zator, Przeciszów i Spytkowice) w zachodniej części województwa małopolskiego. Gminy te od 2003 roku wspólnie realizują projekt "Dolina Karpia".

Jak informuje na swej stronie ministerstwo rolnictwa, "zatorska metoda chowu" karpia rozpoczęła się w 1946 roku i jest stosowana do dziś. Większość prac związanych z produkcją wykonuje się ręcznie, a proces produkcji nie uległ znacznym modyfikacjom przez lata, np. bryczki konne zastąpiono specjalistycznym sprzętem, dzięki czemu ryby transportowane są w lepszych i humanitarnych warunkach, a drewniane łodzie zastąpiono aluminiowymi.

s/

źródło: PAP

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama