Karambola - pyszny owoc ... nie dla wszystkich

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Już jutro o 19-ej w krakowskiej Restauracji Ambasada Pacyfiku spotkanie z kolejnym oryginalnym owocem. Podczas warsztatów smakosze będą mogli dowiedzieć się jak przyrządzać karambolę. Owoc mało znany, który w Polsce w sprzedaży pojawia się od jesieni do wiosny.

Karambolę rozpoznamy bez trudu po niezwykłym wyglądzie. Te żółte owoce mają wydłużony kształt i pięć żeber rozdzielonych głębokimi rowkami. Otacza je delikatna, błyszcząca woskowata skórka - żółta lub o lekko pomarańczowym zabarwieniu. Po przekrojeniu ukazuje się żółty miąższ o delikatnym owocowym aromacie. Jest lekko chrupiący, bardzo soczysty, bez włókien, w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości słodki lub kwaskowaty. W pełni owoce dojrzałe mają brązowe wierzchołki żeberek. W lodówce nie tracą swoich walorów przez blisko 3 tygodnie. Kupione w sklepie karambole należy starannie umyć. Można je jeść na surowo w całości, ze skórką i nasionami. Brązowe grzbiety żeberek mocno dojrzałych owoców lepiej ściąć.

Ze względu na oryginalny wygląd po pokrojeniu na plastry używane są jako dekoracyjny, a zarazem smakowity dodatek do potraw. Można je podawać na surowo w sałatkach owocowych, lub z mięsem lub rybami, króciutko podsmażone na maśle i posypane odrobiną cukru. Całe owoce można suszyć i kandyzować (po nakłuciu skórki). Cierpkie odmiany świetnie nadają się na pikle, sosy, dżemy i do produkcji wina, a słodkie do wyrobu różnorodnych napojów orzeźwiających.

W regionalnej kuchni na Jawie i w Indiach spożywa się także kwiaty karamboli. Najczęściej wykorzystywane są jako przyprawa. Ci, którzy mają kłopoty z nerkami nie powinni jadać karamboli. Ten owoc ma dużą zawartość kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapnem sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Posiada też bardzo dużo potasu, co także nie jest polecane dla wszystkich. W Malezji znane są przypadki śmierci po spożyciu dużych ilości popularnego tam mrożonego soku z karamboli.

Na internautów czeka jedno podwójne zaproszenie na wtorkowe spotkanie w Restauracji Ambasada Pacyfiku. Ul. Na Gródku 4 - hasło portal malopolskaonline

opr. am/
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama