Krakowski Festiwal Pierogów (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

W Krakowie trwa 13. już edycja Festiwalu Pierogów. Impreza na Małym Rynku potrwa do niedzieli. Bierze w niej udział 18 renomowanych producentów. Organizuje go Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Ideą festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych oraz promocja wśród mieszkańców Krakowa i turystów kuchni staropolskiej.

Przez kilka dni, kilkanaście restauracji będzie częstować licznie przybyłych gości gotowanymi, smażonymi i opiekanymi pierogami. Nadzieniami będzie między innymi kasza, ser, mięso, owoce, kapusta z grzybami czy szpinak. Ostatnio laury zwycięstwa święciły pierogi z serem czy poziomkami.

Należy dodać, że danie to przeżywa prawdziwy renesans a przytulne pierogarnie powstają zarówno w centrum miasta jak i na obrzeżach czy nowych osiedlach. Restauracje walczą oczywiście o nagrody. Jury przyznaje statuetkę Św. Jacka z pierogami, a konsumenci figurę Króla Kazimierza Wielkiego.

Każda kolejna edycja ściąga coraz więcej mieszkańców Krakowa i turystów liczących na nowe doznania kulinarne oraz nowe smaki dobrze już znanych klasycznych pierogów.

Jutro na zakończenie Festiwalu odbędzie się koncert Krystyny Giżowskiej.

opr. i zdj. Tomasz Cichocki
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama