Wręczono tytuły "Małopolski Smak 2015"

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Tytuł Małopolski Smak 2015 jury przyznało kiełbasie suchej krakowskiej. Docenione zostały niepowtarzalny smak i naturalne składniki. Nagroda publiczności "Smakołyk jak u mamy" trafiła do Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni za tort chlebowy. Nagroda dziennikarska powędrowała do Tłoczni Pawłowski za "Pokrzywę w soku Jabłkowym".

W wielkim finale Małopolskiego Festiwalu Smaku o tytuł walczyły najlepsze małopolskie potrawy i produkty, m.in. miód nektarowo-spadziowy, twarożek rzuchowski, wędzony ekologiczny udziec z indyka, kiełbasa z fasoli Piękny Jaś, pasztet z bobu z dodatkiem sosów czy razowiec lipnicki. Nagrody w konkursie wręczał marszałek Marek Sowa.

W ostatni weekend wakacji na Placu Wolnica w Krakowie swoje produkty prezentowali zwycięzcy zmagań półfinałowych, które podczas wakacji odbywały się w siedmiu miastach Małopolski. Małopolskich przysmaków mogli próbować mieszkańcy Krakowa i Małopolski, którzy tłumnie odwiedzali stoiska i festiwalową kuchnię.

Bohaterem kuchni pod gołym niebem w drugim dniu wielkiego finału był chłodnik z małopolskich buraczków na kefirze, który gotował marszałek Sowa wspólnie z blogerami i szefami kuchni oraz miss Małopolski 2014 Magdaleną Małochleb.

opr. s/

źródło: UMWM

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama