Poloniarski Osod w Kościelisku (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Na zakończenie sezonu pasterskiego w Kościelisku odbył się tradycyjny „Osod”. Podczas imprezy, która odbywa się w ramach cyklu Tatrzańskie Wici rozstrzygnięto II Międzygminny konkurs na potrawy z baraniny, jagnięciny oraz wyrobów z mleka owczego.

W konkursie zwyciężyły:

Miejsce 1. Marta Ścisłowicz – Zaskale – za jagnięcinę pieczoną, nacieraną ziołami,
Miejsce 2. Danuta Michalik – Zakopane - za łydki jagnięce w szczawiowej pierzynce,
Miejsce 3. Agnieszka Delkowska – Kościelisko - za tartę leśną z bryndzą, grzybami i gruszkami

Jury przyznało również wyróżnienia:

- Agnieszka Delkowska – Kościelisko - za pieczone warzywa okopowe z marynowanym bundzem, musem z bryndzy, musem z dyni i sosem z górskich ziół, tarty oscypek
Anna Bąk – Dzianisz – za żeberka na zyntycy z rzepą.

oprac. pk/ zdj. Piotr Korczak
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama