Warsztaty kulinarne w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

NOWY TARG. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez ZSCKR Nowy Targ wspólnie z Agencją Rynku Rolnego w Krakowie. Tematem przewodnim tegorocznych warsztatów były „Potrawy Kuchni Staropolskiej”.

Uczestnikami warsztatów byli uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz z zasadniczej szkoły zawodowej – kucharz. Siedem zespołów, każdy po trzech uczniów, przystąpiło do kulinarnych zmagań. Wydarzenie miało na celu promowanie produktów i potraw kuchni staropolskiej oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów poprzez przygotowywanie potraw opartych na produktach regionalnych pod nadzorem wykwalifikowanego Szefa Kuchni. Inicjatywa i pomysłowość uczniów przy realizacji poszczególnych procesów przygotowania potraw świadczy o wielkim zaangażowaniu i pasji przyszłych kreatorów kulinarnych.

Chociaż wszystkie potrawy smakowały wybornie to ostatecznie komisja zadecydowała następująco:
I miejsce - Kruczek Sylwester, Pałasz Dariusz, Kowalczyk Paulina.
II miejsce - Plewa Jolanta, Sroka Magdalena, Zubek Angelika
III miejsce - Truta Anna, Barańska Anna, Trzebunia Marcel

Zwycięskie drużyny otrzymały atrakcyjne nagrody ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego w Krakowie.

źródło: szkoła
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama