Śliwka w menu

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Suszone, wędzone, w cieście, na maślance lub ze schabem. O tym, na ile sposobów można przygotować potrawę ze śliwek przekonają się turyści wędrujący Śliwkowym Szlakiem. Przez najbliższe dwa miesiące Małopolanie i turyści odwiedzający nasz region będą mogli smakować w wybranych małopolskich restauracjach i podczas plenerowych wydarzeń najbardziej znakomitych potraw ze śliwek.

Małopolskie gminy w ramach akcji „Spotkajmy się ...na Śliwkowym Szlaku 2011” organizują cykl imprez, podczas których będzie można degustować śliwkowe przysmaki, wziąć udział w konkursach kulinarnych na najlepszą potrawę ze śliwek i wysłuchać wykładów na temat walorów zdrowotnych i odżywczych śliw. Tegorocznym hitem będzie suszona śliwka węgierka, która została wpisana na listę chronionych oznaczeń geograficznych, a w ubiegłym roku została laureatem małopolskiego etapu regionalnego w konkursie na najlepszy produkt turystyczny.

Gmina Laskowa szykuje się do Festiwalu Śliwki, Miodu i Sera, a we wrześniu w Iwkowej odbędzie się Święto Suszonej Śliwki, podczas którego zorganizowany będzie konkurs kulinarny na najlepszą potrawę ze śliwką.

W tym roku po raz pierwszy w akcji biorą udział gospodarstwa agroturystyczne i producenci z branży rolno-spożywczej. Dzięki temu wybrane produkty z rekomendacją Stowarzyszenia będą do kupienia także poza Śliwkowym Szlakiem. W ofercie m.in. tradycyjny chleb żytni ze śliwkami, polędwica faszerowana suską sechlońską oraz pasztet wędzony.

Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objął marszałek Małopolski Marek Sowa. Akcję wspiera samorząd województwa w ramach I edycji programu „Małopolska – Nasz Region Nasza Szansa”.

Szczegóły akcji na www.nasliwkowymszlaku.pl

s/

źródło: Biuro Prasowe UMWM

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama