Festiwal Oscypka, czyli przysmaki z całej Europy na dorocznych Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

ZAKOPANE. Przez cztery dni na Dolnej Równi Krupowej w ramach II Europejskich Targów Produktów Regionalnych wystawcy z kilku państw prezentowali zdrową, wartościową i wysokiej jakości żywność. Imprezie towarzyszyły pokazy kowalstwa artystycznego, Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, koncerty i oczywiście - degustacje potraw.

Targi rozpoczął oficjalnie Korowód Przysmaków. Wśród gości byli Hiszpanie, Włosi, Francuzi i Rumuni. W Zakopanem zaprezentowały się także inne regiony Polski. ETPR towarzyszyło seminarium poświęcone produktom regionalnym.

Na dolnej Równi Krupowej zorganizowano pokazy kulinarne, degustacja potraw, "Szkołę Win" i sporo atrakcji dla widzów. W tym - pokaz wyrobu oscypka, w trakcie którego każdy mógł spróbować swoich sił w puceniu sera. Ale w szranki stanęli także fachowcy - konkurs na najlepszy oscypek wygrał Stanisław Chyrczyk z Baligówki.

Targi zakończył wieczorny koncert Hani Rybki z zespołem.

Zdj. Piotr Korczak

s/

źródło: Podhale24

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama