Wina węgierskie nagrodzone podczas Europejskich Targów Produktów Rgeionalnych

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

ZAKOPANE. Podczas II Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na „Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych” . Główną nagrodę, otrzymała- Firma MAX Sp.z o.o. dystrybutor win węgierskich.

Konkurs na „Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych” miał na celu m .in. zgromadzenie wiedzy o oryginalnych żywnościowych produktach regionalnych wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników lub producentów, odkryć specyficzne produkty charakterystyczne dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką, promocję produktów regionalnych w gastronomii.

Zaprezentowane produkty regionalne związane były z określonym obszarem geograficznym. Charakteryzowały się szczególnymi cechami, często wynikającymi za specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu z którego pochodziły. Oceniano produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory), produkty pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki), napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) i inne - np. ciasta, farsze.

W skład Komisji oceniającej weszli: Jerzy Siwy- Przewodniczący Jury, restaurator z Zakopanego, Tomasz Latocha – Kierownik Sekcji Informacji i Promocji Agencji Rynku Rolnego, Marek Donatowicz, radny Miasta Zakopanego, Dyrektor I Liceum Ogólnokształcącego w Zakopanem, Helena Buńda – Kierownik Centrum Promocji Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury.

Jury oceniło ponad 60 produktów. Główną nagrodę ufundowaną przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Kraków otrzymała Firma MAX Sp.z o.o. dystrybutor win węgierskich.

s/

źródło: TARPiK

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama