VII Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

W dniach 11-15 sierpnia na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem odbędą VII Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Impreza rozpocznie się konferencją w sali Urzędu Miasta Zakopane pt. "Czy produkty regionalne są narzędziem promocji turystyki?".

Wygłoszone zostaną następujące prezentacje:
Promocja produktów regionalnych Podhala poprzez wydarzenia w Powiecie Tatrzańskim – wykładowcy Maria Szozda-Kuchta oraz Dorota Jarząbek;
Arcydzięgiel litwor - tatrzańskie ziele o magicznej (i nie tylko) mocy
– wykładowca prof. Stanisław Czachorowski;
Fenomen marki Górolsko Swoboda produkt regionalny
– wykładowca Magdalena Ćmiel;
Pasterskim szlakiem – wykładowca Jolanta Flach.

Podczas targów odbędzie się Piknik Tatrzański. W jego trakcie promowane będą szlaki oraz schroniska tatrzańskie. Będą też warsztaty dydaktyczne dotyczące bezpieczeństwa w górach, ścianka wspinaczkowa, którą prowadzić będą przedstawiciele Tatrzańskiego Parku Narodowego, PTTK oraz Stowarzyszenia Przewodników Tatrzańskich.

Państwowa Podhalańska Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Targu zaprezentuje Promocję Zdrowego Trybu Życia.

W trakcie targów promować się będzie Powiat Jędrzejowski. Odbędzie się też prezentacja miast słowackiego Spisza - Popradu i Svitu.

Zostaną zorganizowane cieszące się stałym zainteresowaniem warsztaty rękodzielnicze: bibułkarstwo, tkanie gobelinów, koronkarstwo, szydełkowanie, pokazy sztuki snycerskiej, prezentacje haftu łowickiego. Warsztaty rękodzielnicze krawiecko-hafciarskie prowadzone będą przez Tadeusza Berdę. Ciekawostką będzie zamontowany projekt folusza.

W programie są również kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika i pokaz kulinarny Tatrzańskich Mistrzów Kuchni.

Jak co roku przeprowadzone zostaną konkursy: Na Najlepszy Produkt Spożywczy oraz Na Najlepszy Oscypek.

oprac. js/r/
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama