Finał Europejskich Targów Produktów Regionalnych (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

ZAKOPANE. Czwartego Dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na najlepszy produkt tegorocznej imprezy. Po burzliwych dyskusjach Jury pod przewodnictwem Rafała Dorociuka wybrała zwycięzców w czterech kategoriach.

Kategoria "Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego"
1. Bacówka u Bucka za "Stary Syr”
2. Serfarm za ser długodojrzewający "Kaszubski Chłop”
3. Adam Kuros za bunc podwędzany

Kategoria "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego"
1. Tłocznia Owoców Pawłowski za pokrzywę zatapianą w soku jabłkowym
2. Sosta za olej z pestek dyni
3. Małgosia za chałwę turecką z bakaliami.

W kategorii "Napoje regionalne"
1. Agencja Handlowa Rafa za wino Szent Tomasz Tokaj Furmint
2. Stacja Winiarska za wino z czarnej porzeczki
3. Commercio za herbatę zieloną liściasta.

W kategorii "Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne"
1. Tradycyjna Chata za krówkę miodową
2. Smaki Gościńca za pierogi gryczane
3. ZPC Flisan za wafle serowo-paprykowe

Jury przyznało również dwa wyróżnienia: firmie Gawor za kiełbasę piaszczańska oraz firmie Izi za nalewkę ciechocińską z kwiatów czarnego bzu.

Dziś zakończenie tegorocznej edycji Targów. Uroczystym przemarszem przez Krupówki o godzinie 15.00 rozpocznie się Festiwal Oscypka.

pk/ zdj. Piotr Korczak
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama