Kolejne produkty z Małopolski trafią na Listę Produktów Tradycyjnych

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Placek po rytersku, kościeleckie pierogi z kurdybankiem czy boczek domowy z Kasinki – to tylko kilka z 12 produktów regionalnych, które mają szansę trafić na Listę Produktów Tradycyjnych.

- Najważniejszym kryterium jest dla nas tradycyjny sposób wytwarzania produktu regionalnego, jego niepowtarzalność i wyjątkowy smak – przypomniał w trakcie spotkania Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego jej przewodniczący wicemarszałek Wojciech Kozak.

Po prezentacji oraz weryfikacji zgłoszonych produktów wszystkie z nich zostały pozytywnie zaopiniowane przez członków rady. Teraz decyzja o ich wpisaniu na Listę Produktów Tradycyjnych zadecyduje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rekomendowane przez małopolską Radę ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego produkty to:
Placek po rytersku, Klęczańska zupa wigilijna – jasiek ze śliwką, Pierogi z Kościelca, Kościeleckie pierogi z kurdybankiem, Kościeleckie pierogi marmurkowe, Kościelecka strucla makowa, Miód ze spadzi jodłowej z Pogórza Rożnowskiego, Sodówki mogileńskie, Chleb inwałdzki, Wyroby wędzone z Kasinki, Kiełbasa małopolska, Kiełbasa swojska tradycyjna z Kasinki, Boczek domowy z Kasinki i Synecka tradycyjna z Kasinki.

opr. s/

źródło: Biuro Prasowe UMWM

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama