Roladki konfitowane z polędwicy hitem imprezy!

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Reprezentanci siedmiu szkół ponadgimnazjalnych prowadzonych przez Powiat Nowosądecki wzięli udział w I edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” w Muszynie. Przyrządzali potrawy z mięsa dzika. Zwyciężyły uczennice z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grybowie.

- Wszyscy uczniowie otrzymali ten sam rodzaj mięsa, mieli te same warunki pracy. Potrawy przez nich przygotowane oceniało jury, w którym byli specjaliści z zakresu gastronomii – mówi starosta nowosądecki Marek Pławiak. – Świeże i przebadane mięso z dzika dostarczył Polski Związek Łowiecki – bardzo dziękuje za współpracę i wsparcie. Nie jest wykluczone, że w przyszłym roku powiększy się grono uczniów chętnych do startu w tym konkursie, który promuje zarówno zalety dziczyzny, znanej przecież w Polsce od wieków, ale także ma walory edukacyjne. Konkurs jest atrakcyjny dla młodych ludzi ze względu na możliwość pracy z produktami, do których nie mają na co dzień dostępu, ale też ze względu na cenne nagrody finansowe i te dodatkowe - ufundowane przez właścicieli hoteli.

Jury oceniało nie tylko smak potraw, ale też ich wygląd i prezentację. Po naradzie i zsumowaniu punktów, członkowie jury ustalili werdykt.

I miejsce zajęły uczennice Barbara Morańda i Małgorzata Uznańska z Zespołu Szkół Zawodowych w Grybowie (opiekun Wacław Romański), które przygotowały „Roladki konfitowane z polędwicy marynowanej, z sulkami i karmelizowanymi borowikami”. Nagroda finansowa – 600 zł dla każdej z uczennic.

II miejsce - Jakub Jurek i Katarzyna Zapart – uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej (opiekun Anna Wilk), którzy przygotowali „Dzika z ogniska na puree z palonej pietruszki”. Nagroda finansowa – 500 zł dla każdego ucznia.
III miejsce - Arkadiusz Tokarczyk i Mateusz Turek - uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Krynicy-Zdroju (opiekun Małgorzata Sędzimir), którzy przygotowali „Przysmak dzikiej kniei”. Nagroda finansowa – 400 zł dla każdego ucznia.

W rywalizacji wzięli także udział:
Joanna Owsianka i Lidia Rusnak - uczennice Zespołu Szkół w Łącku (opiekun Michalina Lizoń), które przygotowały „Dziką rozkosz spod Modyni”;
Daria Białoń i Klaudia Polańska - uczennice Powiatowego Zespołu Szkół w Muszynie (opiekun Joanna Sowa), które przygotowały „Darz Bór: Porcja dzika z matecznika znad Popradu”;
Marcin Szkaradek i Joanna Stafińska - uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu (opiekun Dorota Kulig-Marcisz), którzy przygotowali „Dziki kąsek gajowego”;
Małgorzata Czyżycka i Robert Tokarczyk - uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Tęgoborzy (opiekun Maria Zelek), którzy przygotowali „Szynkę z dzika w duecie z fasolą”.
Pomysłodawcami Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” byli radni powiatowi: Stanisław Sułkowski – przewodniczący Komisji Turystyki i Sportu Rady Powiatu Nowosądeckiego i radny Tadeusz Zaremba. W organizację imprezy włączył się starosta nowosądecki Marek Pławiak i Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu.

W spotkaniu wzięli udział m.in.: starosta Marek Pławiak, wicestarosta Antoni Koszyk, członek Zarządu Marian Ryba, radni powiatowi oraz dyrektorzy powiatowych jednostek. Nie zabrakło oczywiście Bogusława Rataja – łowczego okręgowego i jednocześnie przewodniczącego Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu oraz Marka Kwiatkowskiego – dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, który ufundował puchar dla kucharzy z Nawojowej. Imprezę prowadził Andrzej Zarych – dyrektor Biura Promocji Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu.

Nagrody finansowe dla najlepszych kucharzy ufundował Zarząd Powiatu Nowosądeckiego, a pobyty weekendowe i kolacje w hotelach – właściciele firm turystycznych. Hotel Heron ufundował dodatkowo miesięczny staż w hotelowej restauracji dla zwycięskich dziewcząt z Grybowa.

olsz/ zdj. Maria Olszowska

źródło: Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama