Zatorski karp już z certyfikatem

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Zakończył się proces Certyfikacji Karpia Zatorskiego jako Chronionej Nazwy Pochodzenia przez Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze.

Zatorski karp sprzedawany przez Rybacki Zakład Doświadczalny zyska unijną ochronę prawną. Co ważne, nikt inny nie będzie mógł używać nazwy Karp Zatorski. Zakład będzie również mógł sprzedawać produkt na terenie całej Unii Europejskiej

Warto wspomnieć, że w czasie procesu ubiegania się o certyfikat, karp hodowany przez RZD przeszedł szereg badań mających na celu wykazać, że produkt u niego wytwarzany jest zgodny ze specyfikacją wcześniej sporządzoną i zarejestrowaną przez grupę producencką, czyli Lokalną Grupę Producencką Karpia Zatorskiego. Certyfikacja trwała blisko 2 lata.

Karol Matyjasik z zatorskiego ratusza przypomina, że Certyfikacja Karpia Zatorskiego możliwa była dzięki jego wcześniejszej rejestracji jako Chronionej Nazwy Pochodzenia, jako pierwszej Polskiej ryby, której w 2011 roku dokonała Lokalna Grupa Producencka Karpia Zatorskiego, w skład której wchodzą Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze oraz Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie.

Rybacki Zakład Doświadczalny Instytutu Rybactwa Śródlądowego gospodaruje na łącznej powierzchni 1456 ha, z czego 1186 ha stanowią stawy. Zakład prowadzi działalność doświadczalną i produkcyjną. W działalności naukowo-badawczej RZD specjalizuje się w pracach nad doskonaleniem populacji karpia. Zakład zaopatruje krajowe gospodarstwa stawowe w wyselekcjonowane reproduktory karpia.

Obok karpia głównego gatunku hodowlanego, RZD Zator prowadzi sprzedaż innych gatunków ryb: takich jak lin, jaź, tołpyga, amur, karaś pospolity i złocisty, oraz ryb drapieżnych: szczupak, sum i okoń.



Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama