Miód manuka – co warto o nim wiedzieć? (artykuł sponsorowany)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Miód jest cenionym wyrobem spożywczym. Znalazł on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie niekonwencjonalnej. Na świecie istnieje wiele jego gatunków, a każdy z nich ma do zaoferowania wyjątkowy smak, zapach oraz właściwości. Szczególne miejsce wśród nich niewątpliwie zajmuje miód manuka. Miód manuka – cenny i zdrowy miód – Wcinaj Miód!

Miód manuka – pochodzenie

Miód manuka to pochodzący z Nowej Zelandii produkt, który cieszy się uznaniem na całym świecie. Powstaje on w najlepszych i najczystszych jej regionach, dlatego ma liczne walory, dzięki którym znalazł swoje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Roślina, z której jest on wytwarzany, to zjawiskowy krzew manuka. Rośnie on na obszarze całego państwa, lecz jego główne skupiska znajdują się na terenach suchych wschodniego wybrzeża. Jest tolerancyjny względem warunków atmosferycznych i glebowych. Bez problemu rozmnaża się na bardzo suchej ziemi, a przy tym zachwyca swoim intensywnym, zielonym kolorem. Krzew na tle innych roślin jest łatwy do zidentyfikowania – przeważnie mierzy od dwóch do pięciu metrów i posiada wiele białych kwiatów (z nich pobierany jest nektar), bywa rozłożysty lub skondensowany. Liście manuki są spiczaste i szorstkie.

Miód manuka – właściwości

Niektórzy mówią, że najlepiej leczy gorzki lek – ale czy aby na pewno? Słodki miód manuka dzięki zawartym w nim składnikom może zastąpić nawet niektóre antybiotyki. Ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, jednak na tym nie kończą się jego cechy lecznicze. Główną jego zaletą jest blokowanie rozwoju i niszczenie bakterii takich, jak: paciorkowiec, gronkowiec, pałeczki jelitowe, pałeczki okrężnicy. Nie są to jednak jedyne choroby, które potrafi zwalczyć miód manuka. Może być on również pomocny przy problemach z przewodem pokarmowym oraz zakażeniach dróg moczowych i pęcherza. Pomoże również zagoić rany lub trądzik, a nawet zlikwidować nieżyt nosa i ból gardła. Doskonale nadaje się do ochrony przed chorobami układu oddechowego, dlatego warto go stosować w okresie osłabionej odporności. Miód ten jest skuteczny nawet w przypadku mocnych bakterii, więc możemy go używać na różne sposoby, zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Produkt możemy spożywać tradycyjnie, czyli jedząc go lub pijąc. Istnieją również cukierki, lizaki oraz kosmetyki z jego zawartością.

Czym się kierować przy zakupie miodu manuka?

Wybierając miód, w pierwszej kolejności powinniśmy kierować się zawartością methylglyoxalu. Methylglyoxal to związek organiczny o wzorze C3H402, który powstaje podczas glikolizy, czyli reakcji biochemicznej, podczas której jedna cząstka glukozy zostaje przekształcona w dwie cząstki pirogranianu. Związek ten odnajdziemy w produktach spożywczych takich, jak: ser, kawa, pieczywo, niektóre alkohole. Jest on pożyteczny dla organizmu, bo ma właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne. Cechuje się odpornością na enzymy, płyny ustrojowe i działanie ciepła. Methylglyoxal został wydzielony z miodów manuka, a następnie poddany szczegółowym badaniom. Jego obecność można zauważyć w niemal wszystkich rodzajach miodów, ale w tych polskich jest go niewiele. Nowozelandzki miód jest w niego bogaty. Pod względem jego zawartości miód manuka przewyższa inne gatunki wielokrotnie - dzięki temu jest tak skuteczny i polecany przez lekarzy oraz dietetyków. Jeżeli zdecydujemy się na opisywany gatunek miodu, nie powinniśmy na nim oszczędzać. Nie jest to produkt tani, lecz zdecydowanie wart swojej ceny.

Szukasz prawdziwego miodu? Zajrzyj na stronę Wcinaj Miód!

Chcesz kupić najlepszy miód ze sprawdzonego źródła? Skorzystaj ze strony Wcinaj Miód!. Gwarantujemy przede wszystkim najwyższą jakość – nasze miody są oryginalne i pochodzą od zaufanych producentów. Dodatkowo proponujemy miodowe kosmetyki i zestawy dla kobiet. Cenimy produkty regionalne i staramy się, aby zaistniały one na rynku ogólnopolskim i światowym.

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama