Czernichowskie wędliny kandydatem na listę produktów tradycyjnych

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Do słynnej kiełbasy lisieckiej być może wkrótce dołączą kolejne produkty z pobliskiego Czernichowa: kiełbasa wiejska, kiełbasa schabowa tradycyjna oraz szynka, boczek i polędwica tradycyjna. Te wyroby zyskały rekomendację Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Jeśli do wniosku przychyli się ministerstwo rolnictwa, to mogą one już niebawem wzbogacić listę produktów tradycyjnych, na której znajduje się już niemal 200 przysmaków z Małopolski.

Regionalnymi produktami Małopolski zachwycają się nie tylko mieszkańcy naszego województwa, ale również turyści z kraju i zagranicy licznie odwiedzający nasz region. Produkty masarskie, które zostały rekomendowane do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych są wytwarzane według tradycyjnych technologii i receptur, które swoimi korzeniami sięgają XVI wieku. Teraz dzięki pozytywnemu zaopiniowaniu przez członków rady, której przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak produkty wytwarzane w gminie Liszki i Czernichowie mają szansę poszerzyć wachlarz naszych tradycyjnych przysmaków.

- Małopolska słynie z pięknej architektury i zabytków, ale również z bogatego dziedzictwa kulinarnego. Małopolskie potrawy, których smakiem zachwycają się nie tylko krajanie, ale również turyści odwiedzający nasz region, powstają na bazie tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To jest nasza siła – ludzie, którzy tworzą małopolskie dziedzictwo zarówno kulturowe, jak i kulinarne - mówił wicemarszałek Wojciech Kozak.

opr. s/

źródło: UMWM

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama