Rozpoczął się Małopolski Festiwal Smaku

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

W niedzielę, 3 września oficjalnie rozpoczął się Małopolski Festiwal Smaku. Wielkie święto jedzenia zawitało na cały dzień do Skawiny. Festiwal potrwa miesiąc i co weekend zawita do innego miasta Małopolski.

Województwo Małopolskie, które jest organizatorem wydarzenia, już od trzynastu lat zachęca mieszkańców i turystów do kulinarnego podróżowania po naszym regionie. W tym roku będzie to sentymentalna podróż do czasów PRL, czyli niepowtarzalna okazja by przywołać obrazy i smaki dzieciństwa, a tym nieco młodszym przybliżyć klimat czasów młodości ich rodziców i dziadków.

Dla miłośników smaku znakomici kucharze przygotują m.in. sałatkę z wędzonym pstrągiem, żur z kiełbasą lisiecką, karpia w migdałach oraz bruschettę z kaszanką i jajem przepiórczym.

Na kulinarnej mapie tegorocznej 13. edycji festiwalu, tym razem w PRL-owskiej oprawie oprócz Skawiny pojawi się także: Chrzanów (9 września), Tarnów (17 września), Kraków (24 września) oraz Nowy Targ (1 października). W każdym z tych miejsc będzie smacznie i aromatycznie, a wszystko dzięki znakomitym ekspertom kulinarnym, znanym kucharzom i blogerom, którzy swoją pasją inspirują wielu amatorów zafascynowanych kulinarnymi eksperymentami.

Podczas festiwalu specjały według małopolskich przepisów przygotują znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel i Rafał Jurkiewicz. Nad całością kulinarnych przygotowań będzie czuwał znakomity kucharz Adam Chrząstowski – ambasador wydarzenia. Natomiast przewodnikiem po regionalnych smakach i tradycyjnych recepturach będzie ekspert kulinarny Jacek Szklarek.

opr. ab/ zdj. UMWM
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama