Zainaugurowano działalność Tatrzańskiej Akademii Kulinarnej (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

ZAKOPANE. W siedzibie Tatrzańskiej Agencji Promocji, Rozwoju i Kultury „ruszyła” Tatrzańska Akademia Kulinarna. Dwudniowe sympozjum stało pod znakiem jagnięciny. Tematem spotkania naukowców, restauratorów, kucharzy, samorządowców i smakoszy jagnięciny była „Jagnięcina – Tak! To jest naski smak”.

Honorowy patronat nad sympozjum objęli: Andrzej Gąsienica-Makowski, starosta tatrzański, wicemarszałek województwa małopolskiego, Philippe Campagno, członek Francuskiej Akademii Kulinarnej.

Pierwszego dnia do południa wystąpienia na temat kuchni polskiej, jagnięciny, przepisów sanitarnych w gastronomii, produktów regionalnych zaprezentowali: prof. Stanisław Wajda, mgr Jadwiga Spiel, lek. weterynarii Lech Pankiewicz, dr inż Magdalena Wajda, mgr Krzysztof Król-Łęgowski. Natomiast po południu w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. hr. W. Zamoyskiego pokazy kulinarne przygotowali: Rafał Dorociuk wspólnie z Kazimierą Staszek i Małgorzatą Łabuz, które reprezentowały restaurację „Zbójnicówka” z Bukowiny Tatrzańskiej. Drugi pokaz przygotował szef kuchni hotelu „Crocus” – Sebastian Krauzowicz.

Drugiego dnia prelekcje dotyczyły historii pasterstwa na Podhalu, produktów regionalnych i tradycyjnych w Małopolsce, stanu gastronomii na Podhalu. Wystąpili kolejno: mgr Adam Kitkowski, mgr inż. Joanna Jakubowska-Łazęcka, mgr Rafał Dorociuk.

W szkole „popisy” kulinarne z jagnięciny przygotowali – szef kuchni hotelu „Grand Nosalowy Dwór”, Armando Selima oraz szef kuchni i technolog restauracji „Kmicic”, „Gazdowo Kuźnia”, „Po Zbóju”.

Zarówno uczniowie szkoły, jak i restauratorzy z Zakopanego i Podhala, mogli podziwiać wysokiej klasy specjalistów, którzy przyrządzali potrawy z jagnięciny podhalańskiej.

Następne spotkanie na temat sztuki kulinarnej przewidziane jest latem, w czasie Międzynarodowych Targów Produktów Regionalnych i w listopadzie przed sezonem zimowym..

Organizatorami sympozjum byli: TARPiK, Starostwo Powiatowe w Zakopanem i Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. hr. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem.

Adam Kitkowski

Zdj. Regina Watycha
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama