Europa pod Tatrami - III Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

ZAKOPANE. W czwartek 9 sierpnia rozpoczną się III Europejskie Targi Produktów Regionalnych, podczas których Komisja Europejska będzie promować 50-lecie Wspólnej Polityki Rolnej. Na Równi Krupowej stanie namiot sferyczny z atrakcjami dla dzieci i dorosłych. Targi organizuje Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury.

11 sierpnia od godz. 10:00 w hotelu Grand Stamary (ul. T. Kościuszki 19, Zakopane) rozpocznie się konferencja poświęcona 50-leciu WPR - pt. "Produkt regionalny - szansa dla drobnych gospodarstw rolnych" z udziałem m.in. Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce - Ewy Synowiec oraz ekspertów KE i Agencji Rynku Rolnego.

Gośćmi specjalnymi konferencji, na którą zaprasza Starosta Tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski , będą także polscy posłowie do Parlamentu Europejskiego: Róża Thun i Czesław Siekierski.

Po konferencji prasowej, na Dolnej Równi Krupowej, w okolicach namiotu sferycznego odbędzie się seria pokazów kulinarnych, które poprowadzi mistrz kuchni Zbigniew Kurleto. Partnerem akcji jest Agencja Rynku Rolnego.

Obchody 50-lecia WPR odbędą się w dniach 9-16 sierpnia br. w Zakopanem, podczas III Europejskich Targów Produktów Regionalnych, organizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury. UE kładzie duży nacisk na ochronę i kultywowanie lokalnych tradycji oraz obyczajów, ze szczególnym uwzględnieniem oryginalnych produktów rolnych, chronionych ze względu na miejsce pochodzenia i unikalny sposób wytwarzania.

Na Dolnej Równi Krupowej w centrum Zakopanego, już 9 sierpnia stanie namiot sferyczny, a w nim stoiska informacyjne Komisji Europejskiej oraz Agencji Rynku Rolnego. Na miejscu będzie można otrzymać publikacje, materiały i uzyskać informacje m.in.: o założeniach i działalności WPR, programach realizowanych przez ARR oraz najważniejszych inicjatywach UE w dziedzinie rolnictwa i obszarów wiejskich.

11 sierpnia, poza poranną konferencją "Produkt regionalny - szansa dla drobnych gospodarstw rolnych", najważniejsze atrakcje planowane są w okolicach namiotu. O godz. 12:00, 14:00 i 16:00 (11 sierpnia) odbędą się trzy pokazy kulinarne "na żywo", a mistrzem ceremonii będzie znany mistrz kuchni Zbigniew Kurleto, któremu będą towarzyszyć: Dariusz Gnatowski i Grzegorz Komanderek.

Zbigniew Kurleto, bazując na polskich, tradycyjnych i regionalnych produktach, spróbuje z nich wyczarować wyśmienite dania. Część z nich jak: karp zatorski, jabłko łąckie, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki - to produkty z unijnej listy produktów chronionych. Wśród dań znajdzie się m.in. marynowany karp zatorski w mięcie, duszony w suszonych śliwkach albo wędzony, podany w sosie koperkowo - szałwiowym z dodatkiem bryndzy.

Również 11 sierpnia o godz. 13:00 przewidziany jest występ Orkiestry Reprezentacyjnej Straży Granicznej z Nowego Sącza, zaś o 14:00 rozpocznie się konkurs potraw i produktów posiadających certyfikaty UE, na który zaprasza Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników (rozstrzygnięcie konkursu i ceremonia wręczenia nagród zwycięzcom zaplanowane jest na scenie głównej w godz. 15:30 – 16:00)

Nie zabraknie atrakcji dla dzieci i dorosłych. W namiocie KE i ARR będą organizowane liczne konkursy związane z rolnictwem, przewidziana jest mini-wystawa maszyn i zabytkowych urządzeń rolnych, na tle zdjęć nowoczesnych maszyn i linii produkcyjnych.

Źródło: Wydział Informacji i Komunikacji Społecznej Komisji Europejskiej, opr. s/
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama