Góralska kuchnia na Sabałowych Bajaniach (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Tarcioki, moskole, kapusta na maślance, a może śliwcorka? Tradycyjnych góralskich skamołyków można było dziś spróbować na stoisku Koła Gospodyń Wiejskich z Bukowiny Tatrzańskiej.

Podczas Sabałowych Bajań organizatorzy zadbali o ucztę nie tylko dla ducha, ale i dla ciała. Panie z Bukowiny Tatrzańskiej przygotowały wyśmienite regionalne dania, jak kapustę na maślance, kluski tarcioki rucane z boczkiem, żurek, moskole z masłem, chleb ze smalcem, gołąbki, śliwcorkę, czyli zupę śliwkową i różnego rodzaju ciasta.

Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowinie Tatrzańskiej prężnie działa i pokazuje się na wielu festiwalach. Doświadczone kucharki zaskakują smakołykami kuchni regionalnej. Ostatnio brały udział w Festiwalu od Kuchni w Krakowie, gdzie zajęły 3. miejsce w konkursie za artystyczną dekorację góralskiej snurki do ślubu.

Kolejna okazja do spotknia z KGW z Bukowiny Tatrzańskiej będzie już w najbliższą niedzielę, podczas 13. Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Gospodynie zorganizują pokaz gotowania klusek. - Będzie też gulasz myśliwski, moskole i ciasto – zaprasza Zofia Babiarz, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Bukowinie Tatrzańskiej.

mp/
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama