Festiwal Małopolski Wigilijny Smak

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Na krakowskim rynku można było dzisiaj (18 grudnia) poczuć prawdziwie świąteczną atmosferę. Nad rozstawionymi straganami unosił się apetyczny zapach wigilijnych przysmaków z całej Małopolski, a ze sceny płynęły dźwięki kolęd. Po raz pierwszy odbył się festiwal Małopolski Wigilijny Smak przy okazji Targów Bożonarodzeniowych. Kulinarne święto przygotował samorząd województwa.

- Pomysł jest kontynuacją Małopolskiego Festiwalu Smaku – dużej letniej imprezy, która już od pięciu lat odbywa się kilku miastach w Małopolsce. W ten sposób władze regionu chcą pielęgnować tradycję smacznej regionalnej kuchni. W tym roku chcieliśmy przedłużyć festiwal i zorganizować go także w okresie świątecznym - wyjaśnia Szymon Gatlik z departamentu turystyki i promocji UMWM. Organizatorzy nie ukrywają, że podobny kiermasz planują zorganizować tuż przed Wielkanocą.
W ramach Małopolskiego Wigilijnego Smaku, swoje produkty prezentowali najlepsi z najlepszych, czyli producenci żywności wyłonieni podczas półfinałów w konkursie i plebiscycie „Małopolski Smak”. Dzisiaj krakowianie mogli posmakować świątecznych potraw i zebrać pomysły na wilijny stół. Stragany były wypełnione po brzegi smakołykami. Od samego rana Małopolanie tłumnie przybywali i ustawiali się w długich kolejkach, aby spróbować pierogów z kapustą, wędzonego karpia, tradycyjnych wędlin i makowca. Wigilijnym rarytasem okrzyknięto karpia zatorskiego. Kiermasz świątecznych dań potrwa do poniedziałku. Jutro na krakowian czeka szczególna atrakcja – będzie szansa na zrobienie własnych korali (w ramach akcji Województwa Małopolskiego „Zrób sobie korale”).

źródło: Urząd Marszałkowski w Krakowie

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama