XII Konkursu Potraw Regionalnych - 553 preteksty do degustacji (duża galeria)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

MAŁE CICHE. Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz dwunasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. W tym roku komicja oceniła 353 potraw, 126 nalewek i 74 rodzajów ciast.

Z roku na rok impreza cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i Rada Sołecka Małe Ciche Ochotnicza Straż Pożarna w Małe Cichem oraz Związek Podhalan Oddział Małe Ciche.

Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny.

Komisja Konkursowa w składzie: Bronisław Stoch – wójt Gminy Poronin, Andrzej Skupień – wicestarosta Powiatu Tatrzańskiego, Stanisław Kułach – sołtys Małego Cichego, Danuta Wilk – radna Gminy Suchy Las, Adam Radko – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem, Agata Janczura – przedstawiciel sponsora PRYMAT oraz Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury oceniła ponad 530 potraw, nalewek i ciast.

W Konkursie udział wzięły drużyny sołeckie z Murzasichla, Suchego, Stasikówki, Poronina, Nowego Bystrego, Małego Cichego oraz Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Suchy Las. W protokole zaznaczono, iż "z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania".

Oto uczestnicy tegorocznej edycji Konkursu Potraw Regionalnych:
Suchy Las – 20 potraw, 4 nalewki, 3 rodzaje ciast, „diabelskie żebro Adama”, „rogal Marciński”, „kapuśniak sucholeski” i „nalewka z pigwy babci Zosi”

PLGD – 3 potrawy - „hałuski”, „kapusta po góralsku”, „tarcioki” – 3 kolejne produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Suche – 50 potraw, 33 nalewki, 10 ciast, „zupa gulaszowo na jagnięcinie”, „korpiyle mascone”, „sałota na maślonce”, nalewka „pszenny bimber” i „z rajskich jabłek”, ciasto „pijany przekładaniec”

Murzasichle – 63 potrawy, 16 nalewek, 23 ciast, „pieczona koza”, „karczek w żurawinie” „borsc na czerwonej fasoli tzw. „siwula”, nalewka „sichlańskie łzy”, babeczki w kształcie koszyczków

Stasikówka – 60 potraw, 16 nalewek, 9 ciast, „piporasy sołtysa”, „pierogi z kiskom”, „babka z borówkami”, nalewka - „wódka borówcano”

Małe Ciche – 72 potrawy, 12 nalewek, 11 ciast, „jyże spod brzysku”, „racuchy z kiskom”, smolec z gęsiny, „schab z rydzami”, „kapusta z rydzami”, „rydze kiscone”, nalewka „cytrynówka”,

Poronin – 55 potraw, 21 nalewek, 14 ciast, „makaronowy tryjont” czyli 11 dań z makaronów, ciasto „góralskie cycki”, nalewka „kukułówka” i „wiśniówka ze solankom”.

Nowe Bystre– 30 potraw, 11 nalewek, 3 ciasta, „placki z rzepy”, „pasztet z królika”, nalewka „dziadkowe winko” i „porterówka”.

Komisja Konkursowa podkreśla bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej. Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.

W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną potrawę – za „pęcak ze śliwkami” dla Marii Waliczek z Nowego Bystrego.
Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za „diabelskie żebro Adama” – dla Teresy Dobrzykowskiej z Suchego Lasu.
Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę z jagnięciny – „jadło juhasa z jagnięciny” dla Katarzyny Kasprzak-Kuros z Suchego.
Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną zupę – „zoproska z kminkiem i hałuskami” dla Elżbiety Skupień z Murzasichla.
Nagroda Prezesa Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddziału Karpacko – Małopolskiego z siedzibą w Poroninie za najlepszą potrawę z dodatkiem grzybów – „bufty z rydzami” dla Anny Pawlikowskiej ze Stasikówki.
Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – „kapusta z rydzami” dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego.
Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za sałatkę – „bajzel pyrowy” dla Elżbiety Raflik z Suchego Lasu.
Nagroda Ochotniczej Straży Pożarnej Małe Ciche – za „racuchy z rodzynkami” – dla Kamilki Pawlikowskiej - małej gaździny z Małego Cichego.
Nagroda Sołtysa i Rady Sołeckiej Sołectwa Małe Ciche – za najlepszą nalewkę „miętówka” dla Haliny Pawlikowskiej z Małego Cichego.
Bon Delikatesów U Tomka w Zębie o wartości 100zł – za „makaronowy tryjont” dla Heleny Szwajnos z Poronina oraz za „bocek wyndzony” dla Władysławy Białoń z Poronina.
Karnety Term Syaflarz – dla małych gaździn z Małego Cichego.
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT dla gaździn z Sołectwa Małe Ciche za największą ilość potraw i najlepszą dekorację stołu (komplet noży), dla gaździn z Sołectwa Suche za najlepsze napitki (szklane miski) oraz gaździn z Sołectwa Murzasichle za pieczoną kozę (książki kucharskie Roberta Sowy).

opr.s /zdj. Łukasz Nodzyński
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama