Enotarnowska sesja ze smakiem (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Szefowie kuchni kilku restauracji z regionu tarnowskiego przygotowali szereg wyśmienitych dań, które wkrótce trafią do kart menu obiektów zaangażowanych w przedsięwzięcie Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Restauracje, które znalazły się na szlaku kulinarnym enoTARNOWSKIE wyłoniono poprzez otwarty nabór. Następnie zorganizowano wielkie gotowanie połączone z sesją fotograficzną. W projekcie uczestniczą: Bistro PRZEPIS, Restauracja „U Jana”, Restauracja Różana Batorego 19, Restauracja Cristalino Kuchnia i Wino, Restauracja Belle Epoque, Restauracja Mozaika’75 Restauracja Powiśle.

Szefowie kuchni opracowali przepisy na dania oparte o wina marki enoTARNOWSKIE. Przygotowano szereg dań rodzimej kuchni w różnym wydaniu, ale przyrządzono też np. potrawy kuchni śródziemnomorskiej, których bazę stanowi właśnie wino enoTARNOWSKIE. Imponująca i smakowita jest też deska stworzona w głównej mierze z produktami od lokalnych producentów, czyli z serami od Baby Jagły, pieczywem od Bochny Bachny oraz warzywami, jak i buraczkiem ćwikłowym z ekologicznego gospodarstwa rolnego Jana Czai.

Oferta jest skierowana zarówno dla turystów, którzy podczas swoich wypadów lubią poznawać lokalne smaki, jak i mieszkańców Tarnowa oraz szeroko rozumianego regionu tarnowskiego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakim bogactwem kulinarnym dysponujemy. Projekt Tarnowskiej Organizacji Turystycznej ma uwolnić potencjał turystyki kulinarnej i stanowić inspirację dla kolejnych lokalnych restauracji, aby poszerzać ofertę w nieco innym kierunku niż dotychczas.

To także olbrzymia szansa dla winiarzy oraz miejscowych producentów żywności, żeby trafić do nowych konsumentów, co przełoży się na rozwój prowadzonej działalności.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

źródło: mat. prasowe

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama