Fruwający kur

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Wspaniałe dzieło złotnictwa - srebrne naczynie na przyprawy w formie kura z ruchomymi skrzydłami - trafiło właśnie do kolekcji solniczek Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaliczanej do najcenniejszych na świecie.

Ten niezwykły i bardzo cenny obiekt jest datowany ok. 1720 roku. Został precyzyjnie wykonany ze srebra, częściowo złoconego, w technice odlewu, trybowania, grawerowania i cyzelowania. Naczynie ma postać stojącego kura (koguta) z podniesionym ogonem i złożonymi skrzydłami. Po zdjęciu głowy, ukazuje się wewnętrzne, drugie zamknięcie pojemnika z otworami do sypania. Zdobi go miniaturowa figurka koguta ze srebra złoconego.

Zaskakująca jest konstrukcja naczynia. Chcąc wysypać z wnętrza sól czy inne przyprawy trzeba naczynie przechylić. Wówczas następuje niespodzianka: kogut „ożywa” rozkładając szeroko skrzydła umocowane na zawiasach. To przemyślane, zaskakujące użytkowników, rozwiązanie włącza obiekt w grono żartobliwych naczyń reprezentacyjnych, które były zjawiskiem znanym w dworskiej kulturze stołu. Zwłaszcza w złotnictwie niemieckim popularne były takie zdumiewające, czasem ruchome naczynia i urządzenia do gier i zabaw. 

Zakup solniczki dofinansowało Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Małe arcydzieła sztuki w Zamku Żupnym w Wieliczce

Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka gromadzi solniczki od 1973 roku. Obecnie kolekcja liczy ponad 1000 obiektów. Pochodzą prawie ze wszystkich kontynentów, z wyjątkiem niezamieszkałej Antarktydy. Wiele spośród nich wyróżnia się wysokim poziomem artystycznym. Liczne są dzieła unikatowe w skali światowej, stanowiące prawdziwe rarytasy kolekcjonerskie, dlatego ta niezwykła kolekcja zaliczana jest do wyjątkowych i najcenniejszych na świecie.

Wielicki zbiór solniczek daje okazję do studiów nad historią sztuki dekoracyjnej oraz obserwacji przemian zarówno formalnych, jak obyczajowych. 

Wykonane z różnych materiałów: złota, srebra, porcelany chińskiej i miśnieńskiej, agatu, kryształu górskiego, masy perłowej, szkła iryzowanego czy cyny. Najstarsze w zbiorach  naczynie, w kształcie kielicha z przykrywką wykonane z agatu i srebra, pochodzi z końca XV wieku.

Wśród szczególnie cennych znajdują się dwie agatowe solniczki oprawione w srebrne opaski w kształcie kielichów (koniec XV w. i początek XVI w.); imponujący, jeden z największych na świecie, rokokowy, porcelanowy serwis przyprawowy (Höchst, XVIII w.); srebrny serwis przyprawowy z pojemnikami na cytryny (Augsburg, XVIII w.); para srebrnych solniczek zdobionych scenami polowania (Augsburg, koniec XVI w.); wykonane z majoliki (Urbino, XVI w.), luksusowe naczynia Louisa Comforta Tiffany’ego (Nowy Jork, początek XX w.); solniczki  z Limoges we Francji ze scenami prac mitycznego Herkulesa. W tym gronie znajdzie się również zakupiony srebrny kur z ruchomymi skrzydłami.

Najcenniejsze, najciekawsze, wyjątkowe naczynia przyprawowe prezentowane są na wystawie stałej „Solniczki – małe arcydzieła sztuki” w Zamku Żupnym w Wieliczce.

źródło: mat. prasowe

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama