Kulinarne przysmaki z Podhala nagrodzone na 9. Półfinale Małopolskiego Festiwalu Smaku

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Producenci żywności z Niedzicy, Czorsztyna, Leśnicy, gospodarstwo agroturystyczne z Witowa i restauracja z Szaflar - to główni zwycięzcy 9. Półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbył się w niedzielę na Rynku w Nowym Targu. W nagrodę wszyscy wezmą udział w finale MFS, który pod koniec sierpnia odbędzie się w Krakowie.

Jury w składzie: Jacek Szklarek – prezes Slow Food Polska, Zbigniew Kurleto – mistrz kucharski, legendarny szef kuchni w krakowskim „Wierzynku”, członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oddział Małopolska, członek Państwowej Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie kucharz oraz Paweł Liszka – przewodniczący Rady Miasta Nowy Targu przyznało następujące nagrody:

W kategorii „Ekologiczne Przysmaki” zwyciężył Wojciech Komperda z Czorsztyna za bundz, w kategorii „Tradycyjne specjały” – Jan Wilczek z Leśnicy za bundz, w kategorii „Smakołyki z legendą” wygrał chleb swojski z Karczmy „Zadyma” w Szaflarach, a w kategorii „Jak u mamy” – Zbigniew Kapołka z Niedzicy za pierogi z bobem. Wyróżnienia: Władysław Jarząbek z Bańskiej Wyżnej za miód malinowy, Zbigniew Kapołka z Niedzicy za pierogi z bobem.

Grand Prix zdobyło Gospodarstwo Agroturystyczne Janiny Zborowskiej z Witowa za „hałuski owsiano-pszenne z liskami”.

Oprac. (mr), zdj. Michał Bachulski

źródło: UM Nowy Targ

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama