Najlepsi wędkarze i kucharze na Dniu Pstrąga w Białym Dunajcu

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

BIAŁY DUNAJEC. Podczas XII edycji Dnia Pstrąga największego pstrąga (48,5 cm) złowił Janusz Żegleń. On też otrzymał Puchar Wójta Gminy. Najlepszą potrawę z pstrąga przygotował Maciej Duda oraz kucharz reprezentujący Gospodarstwo Rybackie Kali z Lipnicy Wielkiej. Kolejny raz nagrodzono także Marka Szandora z Białego Dunajca.

Wyniki Konkursu Wędkarskiego

Zawody indywidualne
1. Robert Zyzik
2. Sławomir Brach
3. Jan Znaniec
4. Józef Chraca
5. Łukasz Strączek
6. Marian Mozdyniewicz
Puchar Wójta Gminy Biały Dunajec otrzymał Janusz Żegleń za połów największego pstrąga – 48,5 cm.

Kategoria juniorzy
1. Kacper Kandziora
2. František Adam
3. Radek Gračka
4. Eryk Szmyd
5. Kamil Karyan
6. Jan Oliwa
7. Dawid Kowalski
8. Bartłomiej Drop

Największego pstrąga wśród juniorów złowił Tomasz Krzempek (45 cm)

W zawodach uczestniczyło 70 zawodników, zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe puchary i dyplomy.

Konkurs na Najlepszą Potrawę z Pstrąga

Jury Konkursu na Najlepsza Potrawę z Pstrąga
jury degustacyjne: Adam Opioła – firma AGiW – technologie dla gastronomii, Beata Denis – TV Tygodnik Podhalański, Stanisław Gał – Poronin
jury profesjonalne: Sylwester Lis – szef kuchni kompleksu Bukovina - przewodniczący jury, Adam Szumal – zastępca Szefa Kuchni Restauracji "Morskie Oko" Bukowina Tatrzańska po obejrzeniu i degustacji potraw z pstrąga przygotowanych przez startujące ekipy postanowiło przyznać następujące nagrody:

w konkursie profesjonalistów:
I miejsce 1000 zł i statuetkę wykonaną przez artystę rzeźbiarza Bartłomieja Kurzeję – otrzymał Maciej Duda – Pensjonat pod Kotelnicą
II miejsce i 600 zł – Michał Fatla i Tadeusz Gąsienica Makowski – „Bakowo Zohylina Wyźnio”, Zakopane
III miejsce i 400 zł – Sławomir Saguła i Mateusz Dziwosz – Hotel „Crocus” z Zakopanego

Nagroda specjalna za najlepszy smak dla Marka Szandora z Białego Dunajca oraz wyróżnienia: Szymon Łowicki i Paweł Szota – Restauracja pod Arkadami z Zakopanego i Krzysztof Janik – Pensjonat „Zawrat” z Białki Tatrzańskiej;

w konkursie amatorów:
I miejsce – Gospodarstwo Rybackie Kali z Lipnicy Wielkiej
II miejsce – Małgorzata Szandor z Białego Dunajca.

Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Urzędu Gminy i GOK w Białym Dunajcu.

W protokole jury podkreśla "bardzo wysoki poziom konkursu, składa podziękowania wszystkim biorącym udział w konkursie oraz jego sponsorom: Firmie AGIW – technologie dla gastronomii oraz kompleksowi „Bukovina” z Bukowiny Tatrzańskiej".

opr. s/ zdj. Michał Adamowski
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama