Festiwal Rosołu

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

W niedzielę 21 września w Łapanowie odbędzie się IV Festiwal Rosołu.

Pretekstem do organizowania festiwalu jest fakt napisania w 1682 roku pierwszej na terenach LGD „Dolina Raby” przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego polskiej książki kucharskiej pt. „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”. Pierwszą pozycję zajmuje w powyższej publikacji Rosół Polski, co niewątpliwie jest zasobem obszaru LGD. W związku z tym w 2011 roku Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” podjęła inicjatywę organizacji I Festiwalu Rosołu, który poza promocją faktu powołania dzieła Stanisława Czerneckiego traktuje festiwal jako pretekst do dyskusji o kuchni narodowej, regionalnej i lokalnej.

Tegoroczny Festiwal podobnie jak ubiegłoroczne ma na celu: kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy tradycyjnej, promocję obszaru LGD „Dolina Raby”, ochronę kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu rosołu według receptury Stanisława Czernieckiego opisanej w Compendium Ferculorum, budowanie więzi wewnątrz społeczności lokalnych, promocję inicjatyw lokalnych.

IV Festiwal Rosołu odbędzie się 21 września 2014 roku w Gminie Łapanów i będzie miał formę konkursu. Konkurs na najlepszy rosół będzie rozegrany w czterech kategoriach tj. Amatorzy, Profesjonaliści, Szkoły gastronomiczne i Goście. Amatorzy obejmują przede wszystkim koła gospodyń wiejskich, profesjonaliści to restauratorzy i firmy cateringowe, szkoły gastronomiczne to uczniowie i nauczyciele z tych szkół, natomiast w kategorii goście w tym roku wystąpią blogerzy kulinarni.

Program imprezy tutaj
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama