"Grillowany Karp po Góralsku"

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Podczas Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych na Łowiskach wędkarskich Podolsze, odbyły się Mistrzostwa w Grillowaniu Karpia.

Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych na terenie województwa małopolskiego w grillowaniu karpia to wydarzenie organizowane drugi rok z rzędu przez Stowarzyszenie Dolina Karpia. Cieszy się ono dużą popularnością wśród początkujących kucharzy. Uczestnicy mogą zaprezentować swoje potrawy z trudnego do obróbki produktu jakim jest karp. Wykazują się oni swoją wyobraźnią i kunsztem w przygotowaniu potraw. Nabywają doświadczenie, które będą mogli wykorzystać w przyszłej karierze zawodowej.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu reprezentowali uczniowie z klasy III zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz: Kamil Fudalewicz i Kacper Kolus. Przygotowali potrawę pt. „ Grillowany Karp po Góralsku”.

Temat konkursu był trudny, ale nasza dzielna drużyna starała się misternie przygotować zaplanowane danie wraz z dodatkami. Chociaż ostatecznie nie uplasowaliśmy się na podium to i tak jesteśmy dumni z naszych kucharzy. Cieszy fakt, że uczniowie ZSCKR zawsze chętnie biorą udział w konkursach i doskonalą swoje kwalifikacje zawodowe. Może za rok, na kolejnych „Karpiowych Żniwach” naszej drużynie uda się złowić „złotą rybkę”.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama