"Bokaszi" - japońska technika użyźniania gleby (zdjęcia)
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Mieszkająca od lat na Podhalu Japonka - Akiko Miwa uczyła nowotarskich uczniów jak przygotować "Bokaszi" - preparat na bazie Efektywnych Mikroorganizmów i pszennych otrębów do użyźniania gleby.
- Podczas spotkania uczniowie poznali tajniki sporządzenia „Bokaszi” tj. preparatu na bazie EM i otrębów pszennych do namnożenia i uaktywnienia mikroorganizmów. Mogli również samodzielnie przygotować „Bokaszi”, który po okresie namnażania zostanie wykorzystany do produkcji kompostu - podsumowuje dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Suskiego Marian Nowak.
Akiko Miwa przedstawiła szereg korzyści płynących z zastosowania EM. To: niwelowanie pochodzących z gleby patogenów, przyspieszanie rozkładu odpadków i szczątków organicznych, zwiększanie dostępności odżywczych składników mineralnych i przydatnych związków organicznych, aktywności pożytecznych mikroorganizmów, wiązanie azotu atmosferycznego i zmniejszenie potrzeby stosowania nawozów sztucznych i pestycydów.
- Dodatkowo stosując EM regenerujemy kultury pożytecznych mikroorganizmów żyjących w glebie - przypomina dyrektor szkoły.
opr. s/
Więcej na temat
komentarze
reklama