Światowy Dzień Żywności z Bankami Żywności
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
30 wydarzeń w całej Polsce oraz wyniki najnowszych badań opinii publicznej nt. marnowania jedzenia w szkołach przez uczniów i w gospodarstwach domowych - w tym roku tematem obchodzonego przez Banki Żywności, Światowego Dnia Żywności (16.10) jest zapobieganie marnowaniu jedzenia przez uczniów. 16 Banków Żywności organizuje lokalne wydarzenia edukacyjne. Bank Żywności
w Krakowie włącza się w obchody poprzez organizację trzech wydarzeń.
Bank Żywności w Krakowie planuje trzy wydarzenia w dniu 16 października.
Wydarzenia rozpoczną się o godz. 15:00 w trzech sklepach Tesco, w dwóch w Krakowie przy ul. Kapelanka 54 i Wielickiej 259 oraz Tarnowie przy ul. Nowodąbrowskiej 127. Wydarzenia skierowane są do klientów sklepów, dzieci i młodzieży szkolnej oraz ich rodziców. Ideą tych wydarzeń jest zwrócenie uwagi na problem marnowania żywności, a sklepy są miejscem, gdzie często podejmuje się decyzje o tym co i w jakiej ilości zostanie kupione. Na pasażach sklepów poprzez zabawę i edukację będziemy szerzyć ideę niemarnowania jedzenia!
Czy polscy uczniowie szanują, czy marnują jedzenie?
W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności, Federacja Polskich Banków Żywności publikuje Raport Nie marnuj jedzenia 2015. Z badań MillwardBrown na zlecenie Federacji, wynika, że 91% ankietowanych twierdzi, iż nauczyciele i pracownicy szkół powinni wprowadzić w szkołach działania ograniczające marnowanie żywności przez dzieci w stołówkach. Jak zatem rozwiązać problem marnowania żywności przez uczniów w szkołach? Jednym z innowacyjnych pomysłów może być możliwość zabierania przez uczniów niewydanych lub nieskończonych posiłków ze szkolnych stołówek, aby zjeść je w domu, podzielić się bliskimi lub samotnymi, ubogimi sąsiadami.
Aż 85% ankietowanych popiera ten pomysł. Badania wskazują, że na spożywanie przez uczniów posiłków bez marnowania może mieć wpływ także reorganizacja przerwy śniadaniowej, tak, aby uczniowie mieli zapewnione jak najlepsze warunki do spożycia posiłku np. wydłużenie czasu przerwy (77%).
Banki Żywności chcą spopularyzować Zasadę 4P wśród uczniów
Najbardziej poruszającym wynikiem jest opinia ankietowanych o polskich dzieciach, 3 na 4 osoby twierdzą, że dzieci w Polsce nie szanują jedzenia. - Bardzo niepokoi nas wynik badania - opinia Polaków jest jednoznaczna – dzieci w Polsce nie szanują żywności. To paradoks - milion dzieci żyje w skrajnym ubóstwie w Polsce i nie ma szans na regularne, odżywcze posiłki, skąd zatem brak szacunku do żywności? Efektem braku szacunku jest właśnie marnowanie jedzenia i zanik wrażliwości na osoby żyjące w biedzie. Banki Żywności chcą budować świadomość problemu wśród najmłodszych. Dlatego też w tym roku kierujemy nasz przekaz zwłaszcza do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli. - komentuje badania Marek Borowski – Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
Zapamiętać zasadę 4P
Banki Żywności chcą spopularyzować wśród uczniów z pomocą rodziców i nauczycieli zasadę 4P. Jej treść to 1. Pakuj starannie posiłek. 2. Poproś o mniejsze porcje – w domu, na stołówce, czy w restauracji, jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść całej porcji. 3. Podziel się z innymi – nienadgryzioną kanapkę oraz nienapoczęty owoc lub sok możesz podarować koleżance lub koledze, jeśli nie chcesz jej zjeść. 4. Pięć posiłków dziennie - dobrze zbilansowanych i zaplanowanych o odpowiednich porach pozwala prawidłowo się odżywiać i przy okazji ograniczać marnowanie jedzenia (to co zaplanowane jest przez nas spożyte). Federacja Polskich Banków Żywności zachęca szkoły do realizacji działań lekcyjnych i programów na terenie jednostki oświatowej dotyczących ograniczania marnowania żywności. Nauczyciele i uczniowie mogą wziąć udział w dwóch programach edukacyjnych: Tesco dla szkół oraz Żyj smacznie i zdrowo. W ramach programów są zapewnione scenariusze dla nauczycieli i ciekawe konkursy.
źródło: materiał prasowy
Więcej na temat
komentarze
reklama