Trwa Tydzień dobrego chleba (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

NOWY TARG. Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 5 przy SOSW Nr 1 bierze udział w VII edycji „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015” – Ogólnopolskiej Kampanii Fundacji Dobre Życie pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej. Program potrwa do 23 października.

Chcemy zwrócić uwagę uczniów na to, w jaki sposób się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie. Ważne jest, aby młodym ludziom wskazać walory odżywcze i zdrowotne chleba, przypomnieć, że składniki zbożowe są podstawą piramidy żywieniowej. Podczas zajęć praktycznych uczniowie kierunków kucharz i cukiernik przygotowywali chleb, którym poczęstowana została cała społeczność placówki - tłumaczą organizatorzy.

Chleb, pieczony na naturalnym zakwasie, wzbogacony został dodatkami np. ziarnami czy owocami. Goście kosztowali chleba z dodatkiem masła, miodu, twarożku, oliwy z przyprawami, według swojego uznania i smaku. Był nawet chleb o smaku bananów.

W ramach kampanii przewidziany jest konkurs wiedzy pt. „Tajemnica czarnej kromki”, w której udział wezmą uczniowie SOSW. Nagrodą jest wycieczka do Zubrzycy Górnej na warsztaty „Lekcja pieczenia chleba”.

Tekst Małgorzata Zarębczan, zdj. Bogusława Dudek
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama