Podsumowanie Małopolskiego Festiwalu Smaku
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Największe w regionie święto kulinarne – Małopolski Festiwal Smaku – w ciągu dwóch miesięcy odwiedził największe miasta regionu: Kraków, Skawinę, Miechów, Nowy Targ, Krzeszowice, Tarnów i Wadowice. Odświeżona, oparta na idei street food formuła festiwalu, któremu przyświecało hasło „Zjedz na polu” zdobyła uznanie Małopolan i turystów.
To była prawdziwa uczta. O tym, jakie cuda można wyczarować z regionalnych produktów i zaserwować prosto z food trucków, przekonało się ponad 50 tys. osób. Wczoraj w urzędzie marszałkowskim, w obecności partnerów Małopolskiego Festiwalu Smaku, uroczyście podsumowano jego tegoroczną edycję.Ponad 50 tys. gości, 41 producentów oferujących świeże, regionalne produkty, ponad 9 tys. porcji degustacyjnych przygotowanych przez najlepszych kucharzy regionu i 150 kg boczku oraz 150 kg karpia zatorskiego użytych do ich przyrządzenia. Do tego ponad 250 publikacji medialnych na temat festiwalu, ok. pół tysiąca wzmianek w mediach społecznościowych i 18 godzin muzyki granej na żywo – tak w liczbach można podsumować to, co w tym roku wydarzyło się podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Partnerami 12. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku były firmy Makro i Hotel Mercure Dosłońce. Małopolska wspierała Stowarzyszenie SIEMACHA.
opr. ab
źródło: malopolska.pl
Więcej na temat
komentarze
reklama