Zatorski karp już z certyfikatem
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Zakończył się proces Certyfikacji Karpia Zatorskiego jako Chronionej Nazwy Pochodzenia przez Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze.
Warto wspomnieć, że w czasie procesu ubiegania się o certyfikat, karp hodowany przez RZD przeszedł szereg badań mających na celu wykazać, że produkt u niego wytwarzany jest zgodny ze specyfikacją wcześniej sporządzoną i zarejestrowaną przez grupę producencką, czyli Lokalną Grupę Producencką Karpia Zatorskiego. Certyfikacja trwała blisko 2 lata.
Karol Matyjasik z zatorskiego ratusza przypomina, że Certyfikacja Karpia Zatorskiego możliwa była dzięki jego wcześniejszej rejestracji jako Chronionej Nazwy Pochodzenia, jako pierwszej Polskiej ryby, której w 2011 roku dokonała Lokalna Grupa Producencka Karpia Zatorskiego, w skład której wchodzą Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze oraz Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie.
Rybacki Zakład Doświadczalny Instytutu Rybactwa Śródlądowego gospodaruje na łącznej powierzchni 1456 ha, z czego 1186 ha stanowią stawy. Zakład prowadzi działalność doświadczalną i produkcyjną. W działalności naukowo-badawczej RZD specjalizuje się w pracach nad doskonaleniem populacji karpia. Zakład zaopatruje krajowe gospodarstwa stawowe w wyselekcjonowane reproduktory karpia.
Obok karpia głównego gatunku hodowlanego, RZD Zator prowadzi sprzedaż innych gatunków ryb: takich jak lin, jaź, tołpyga, amur, karaś pospolity i złocisty, oraz ryb drapieżnych: szczupak, sum i okoń.
eł
Więcej na temat
komentarze
reklama