Od historii do współczesności na Podtatrzu

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

W Zakopanem zorganizowana została konferencja „Od starostów Lubomirskich do nowoczesnej turystyki kulinarnej na Podtatrzu”.

Podczas spotkania zorganizowanego przez Towarzystwo Wiedzy Powszechnej poruszany jest temat znamienitych rodów, które władały dobrami ziemskimi po obu stronach Tatr bądź bywały w tatrzańskich kurortach.

Wykłady i odczyty prezentują naukowcy i publicyści z Krakowa, Torunia, Zakopanego, Starej Lubonli i Kieżmarku. W trakcie konferencji odbywa się również pokaz kulinarny trzech Szefów Kuchni z Zakopanego: Rafała Dorociuka, Daniela Bzdyka i Sławomira Saguły, połączony z prelekcjami o turystyce kulinarnej oraz zdrowej żywności produkowanej na Podhalu, Spiszu i Orawie.

Honorowy patronat nad konferencją objęli: książę Jan Lubomirski-Lanckoroński i Fundacja Książąt Lubomirskich.

rk-w/ zdjęcia: Piotr Korczak
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama