Święto Chleba na krakowskim Kazimierzu
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Edukacyjne warsztaty piekarskie, podczas których poznamy tajemnice wyrobu chleba prądnickiego i obwarzanka krakowskiego oraz prezentacja i degustacja produktów regionalnych oraz win z małopolskich winnic – to tylko niektóre atrakcje, które czekają na uczestników XIV Święta Chleba. Już od piątku w imprezie opatrzonej hasłem "Chleb i wino" mogą wziąć udział wszyscy, którzy cenią smak i tradycję.
Honorowy patronat nad wydarzeniem objął marszałek województwa małopolskiego – Jacek Krupa, który otworzy to tradycyjne święto.W najbliższy weekend nad krakowskim Placem Wolnica unosić się będzie zapach chleba oraz tego, co idealnie z chlebem smakuje. A wszystko za sprawą małopolskich rzemieślników i producentów regionalnych produktów, którzy zaprezentują swoje najlepsze i najsmaczniejsze produkty. Miłośnicy kulinarnych tradycji, regionalnych i lokalnych przysmaków będą mogli rozkoszować się smakiem wyjątkowych specjałów.
Głównymi bohaterami święta będą nasze tradycyjne, smakowite i wyjątkowe, małopolskie produkty zarejestrowane w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenia Geograficzne – czyli krakowski obwarzanek oraz chleb prądnicki.
Podczas pikniku połączonego z kiermaszem tradycyjnych, regionalnych i lokalnych produktów przeprowadzone zostaną również zajęcia dla dzieci. Najmłodsi będą mogli spróbować swoich sił podczas warsztatów wyrabiania obwarzanków, figurek z ciasta, zaplatania i pieczenia chałek. A wszystko pod okiem piekarskiego mistrza Antoniego Madeja.
Festiwal to doskonała okazja, by odkryć na nowo najlepsze lokalne produkty oraz poznać wina pochodzące z małopolskich winnic. To możliwość degustacji i delektowania się naszymi najsmaczniejszymi specjałami, ale też spotkanie z tradycją, która jest ważnym elementem naszej regionalno-historycznej tożsamości.
Tegoroczne święto dedykowane jest śp. Kazimierzowi Czekajowi – radnemu województwa małopolskiego oraz piekarzowi, który był jednym ze współ-pomysłodawców i organizatorów Święta Chleba.
Program wydarzenia:
Piątek, 9 czerwca
• 12.00 Otwarcie stoisk
• 12.10 Prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, prezentacja win z małopolskich winnic
• 19.00 Zamknięcie stoisk
Sobota, 10 czerwca
• 9.00 Otwarcie stoisk
• 9.15 Prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, prezentacja win z małopolskich winnic
• 11.30-12.30 Występ Orkiestry Kopalni Soli w Wieliczce
• 12.00 Uroczyste otwarcie XIV Święta Chleba, Jacek Krupa - Marszałek Województwa Małopolskiego, prof. Jacek Majchrowski Prezydent Miasta Krakowa
• 12.30–14.00 Edukacyjne warsztaty piekarskie „Przy chlebowym piecu - poznajemy tajemnice chleba prądnickiego i obwarzanka krakowskiego"
• 13.00 Prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, prezentacja win z małopolskich winnic
• 14.00 Koncert zespołu Andrusy
• 15.00 Rozdanie nagród dla dzieci i pasowanie na Młodego Piekarza
• 16.00 Prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, prezentacja win z małopolskich winnic
• 18.00 Koncert muzyki wiedeńskiej w wykonaniu orkiestry straussowskiej „OBLIGATO” pod dyrekcją Maestro Jerzego Sobeńki
• 20.30 Zamknięcie stoisk
Niedziela, 11 czerwca
• 8.30 Otwarcie stoisk
• 9.30 Uroczysta Msza św. W intencji piekarzy i wystawców
• 10.00–10.30 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Raciborsko
• 10.30 Uroczyste wprowadzenie na plac Wolnica poświęconego chleba i wina
• 11.00–12.15 Prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, prezentacja win z małopolskich winnic
• 12.15–14.00 Edukacyjne warsztaty piekarskie „Przy chlebowym piecu – poznajemy tajemnice chleba prądnickiego i obwarzanka krakowskiego”
• 12.30–16.00 Prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, prezentacja win z małopolskich winnic
• 14.00–15.00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Sułkowianie z Lajkonikiem
• 15.00 Rozdanie nagród i pasowanie na Młodego Piekarza
• 18.30 Zamknięcie stoisk
opr.s/
źródło: UMWM
Więcej na temat
komentarze
reklama