Smakowicie na Bajaniach. Degustacja regionalnych potraw (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

BUKOWINA TATRZAŃSKA. Sabałowe Bajania ukazują polską tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie w śpiewie, tańcu i gwarze. Tradycja może być także ukazana w potrawach i tego dowiodły gospodynie na sobotniej degustacji.

Były moskole, bryndza, chleb ze smalcem, ciasta, zupa sałatowa, tarcioki i wiele innych wspaniałych regionalnych przysmaków.

- Poziom tegorocznych potraw jest wspaniały - zaznacza Anna Lassak założycielka i instruktor góralskiego zespołu Hamernik. - Jest tu taka zupa sałatowa. Nasze mamy i babki robiły taką, a tu czuć było tą tradycje - dodaje.

Ilość potraw, których musieli spróbować jurorzy mogła przyprawić o zawrót głowy i bóle brzucha. - Trzeba było tylko po trochę każdej potrawy spróbować - mówi Anna Lassak. - Nie można było wziąć więcej nawet jak smakowało, bo później skrzywdziło by się tych co dalej z potrawami stali, bo do końca już by się nie doszło - dodaje.

Po degustacji potraw przez jurorów spróbować regionalnych smakołyków mogli turyści, którzy licznie przybyli pod bukowiańskie Dom Ludowy.

ms/ zdj. Marcin Szkodziński
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama