„Krakowskie zapusty”, czyli wspólne smażenie chrustu w Starej Zajezdni (zdjęcia)
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
KRAKÓW. Dziś w Starej Zajezdni odbyła się pierwsza edycja „Krakowskich zapustów”.
Wspólne smażenie chrustu oraz opowieści o historii tętniących życiem krakowskich kawiarni i cukierni – to najważniejsze atrakcje „Krakowskich zapustów”Gośćmi „Krakowskich zapustów” byli m.in. popularyzator historii Krakowa Krzysztof Jakubowski, który opowiadał o barwnej historii krakowskich kawiarni; Ewa Wachowicz oceniła współczesną gastronomię w mieście; restaurator Adam Chrząstowski przygotował ostatkowe przekąski inspirowane menu dawnych handelków śniadankowych; kucharz Bartłomiej Kieżun przyjrzał się karnawałowym potrawom i obyczajom w różnych częściach Europy, a baristka Ika Graboń opowiedziała w współczesnych sposobach parzenia kawy.
Tomasz Cichocki
Więcej na temat
komentarze
reklama