Małopolski Festiwal Smaku zagościł w Nowym Targu (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

NOWY TARG. Na nowotarskim Rynku trwa Małopolski Festiwal Smaku. Jest wszystko, co kojarzy się z dawną kuchnią podhalańską - ziemniaki, grzyby, suszone śliwki, kapusta kiszona, sery i mięsiwo.

To tylko niektóre produkty, będące składnikami dań przyrządzanych podczas nowotarskiego przystanku Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Wszystkiego można popróbować, a dodatkowo spędzić czas na zabawie, konkursach, rozmowach (o kulinariach rzecz jasna) z mistrzami kuchni.

Pokaz gotowania tradycyjnej kwaśnicy przygotuje znany kucharz, Andrzej Polan. "Kwaśnica będzie podana w towarzystwie pieczeni z jagnięciny podhalańskiej i ziemniaków tłuczonych ze śliwkami" - zapowiadają organizatorzy.

Inne danie to placki z blachy zapiekane z bryndzą podhalańską i grzybami leśnymi.

Podstawą pokazu kulinarnego Dominiki Wójciak będzie bryndza. Kucharze namawiają do własnoręcznego przygotowania pomidorów faszerowanych pęczakiem i bryndzą z kremem z pieczonej papryki, czy smalczyku z fasoli Jaś z pieczonym jabłkiem i skwarkami z kaszy gryczanej czy jarzynowych makaronów - marchewkowego na ciepło z pesto z pietruszki i cukiniowego – na zimno z miętą i twarogiem.

Na płycie Rynku stanęły stragany z regionalnymi produktami ze znakiem „made in Małopolska”.

Zabawa potrwa do godziny 20-tej.

s/ zdj. Krzysztof Garbacz

źródło: podhale24

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama