Powrót do przeszłości na Małopolskim Festiwalu Smaku w Starym Sączu

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Fasola „Piękny Jaś”, jabłka łąckie, suska sechlońska czy mordonie – to tylko kilka z przysmaków, które od lat goszczą na stołach Sądecczyzny. Już w najbliższą niedzielę, 5 sierpnia, podczas kolejnego przystanku Małopolskiego Festiwalu Smaku, będzie można skosztować tych oraz innych regionalnych smakołyków. Oprócz pysznego jedzenia, na starosądeckim rynku, na wszystkich gości będzie czekać mnóstwo atrakcji i konkursów. Jedno jest pewne – będzie pysznie!

Od czasów rzymskich Stary Sącz leżał na szlaku handlowym. To dzięki kupcom z południa Europy wprowadzono do sądeckiego menu aromatyczne przyprawy i produkty, które szybko wrosły w lokalną tradycję kulinarną, czyniąc ją bogatą i różnorodną.

Już w najbliższą niedzielę, podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku, w kulinarną podróż po tradycyjnych smakach regionu zabierze nas znakomity kucharz Andrzej Polan. Specjalnie na tę okazję przygotuje mordonie z pyszną sądecką golonką, soczystą zieloną kapustą z koprem oraz lubczykiem, a także autorską polankę z rzodkwi i rzodkiewki z aromatyczną polędwicą, fasolą, koperkiem i aksamitną śmietaną z Limanowej. Ostatnim przysmakiem będą natomiast smakowite placki po rytersku ze śliwkami, skwarkami, bundzem oraz mocno rozgrzewającą niespodzianką.

Tradycję z nowoczesnością połączy z kolei Dominika Wójciak – zwyciężczyni znanego programu kulinarnego, która przygotuje mus z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca wraz z pieczoną marchewką, w asyście rokitnika. Dopełnieniem dania będzie orzechowa, aromatyczna posypka.

Dla odważnych, chcących podjąć wyzwanie kulinarne, przygotowano warsztaty. Wszyscy zainteresowani pod czujnym okiem Dominiki będą mogli spróbować swoich sił przygotowując wegański smalec z fasoli z dodatkiem regionalnego łąckiego jabłka oraz suski sechlońskiej.

Łąckie jabłko będzie także elementem warsztatów dedykowanych najmłodszym uczestnikom festiwalu. Mali kucharze będą serwować leniwe kluski z karmelem jabłkowym oraz malinami.

Każdy, kto chciałby na dłużej zatrzymać przyjemność ze smakowania małopolskich specjałów, powinien odwiedzić festiwalowe stoiska, gdzie będą czekać produkty tradycyjne i regionalne firmowane znakiem „made in Małopolska”. Potem, już we własnej kuchni, będzie można próbować swoich sił w przygotowaniu dań prezentowanych na festiwalu lub tworzyć zupełnie autorskie potrawy.

Oprócz wspaniałego smaku i aromatu specjałów przyrządzanych w festiwalowej kuchni, dla najmłodszych uczestników zaplanowano specjalną strefę zabaw, a dla tych nieco starszych warsztaty, które poprowadzi koło gospodyń wiejskich.

Na miejscu nie zabraknie także pysznej kawy i słodkości serwowanych z festiwalowej kawiarenki. Co więcej, każdy uczestnik festiwalu będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif-budce, a dla milusińskich, którzy wezmą udział w licznych konkursów przygotowano atrakcyjne upominki.


Program wydarzenia: 5 sierpnia, rynek w Starym Sączu

10:00 Otwarcie stoisk wystawców
10:15 Wywiady z wystawcami
10:45 Gra plenerowa
11:15 Pokaz gotowania - Koła Gospodyń Wiejskich
12:10 Pokaz Gotowania - Andrzej Polan
13:00 Wywiady z wystawcami
13:30 Warsztaty dla dzieci – Koło Gospodyń Wiejskich
14:15 Wywiady z wystawcami
14:45 Warsztaty kulinarne – Andrzej Polan
15:45 Pokaz gotowania – Dominika Wójciak
16:45 Wywiady z wystawcami
17:15 Pokaz gotowania – Andrzej Polan
18:15 Warsztaty dla dorosłych – Dominika Wójciak
19:00 Rozdanie nagród
19:15 Quiz wiedzy o produktach z Małopolski

opr. s/

źródło: UMWM

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama