Ogromne zainteresowanie targami produktów regionalnych (zdjęcia)
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych upłynął pod znakiem pięknej, słonecznej pogody, która sprawiła, że do targowej wioski zawitało kilka tysięcy osób.
Podobnie jak wczoraj, także i dziś przez cały dzień można było wziąć udział w warsztatach. Wszyscy zainteresowani mogli podejrzeć jak wygląda obróbka wełny, nauczyć się robić ozdoby z bibuły u Zofii Majerczyk-Owczarek.O doznania smakowe drugiego dnia targów zadbały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska, które przygotowały moskole oraz tradycyjną, przednówkową zupę „Warmuz”, którą przyrządza się z gotowanych liści scyrboka i dzikiego kminu. Gotowana może być na wodzie, serwatce lub maślance. Podawać ją trzeba z gotowanymi ziemniakami.
Tematem przewodnim drugiego dnia targów była Portugalia. Za sprawą dwóch Portugalczyków - Jose Moreno i Ricardo Silva, właścicieli firmy A Mesa, przenieśliśmy się do tego pięknego kraju. W programie prezentacji znalazły się popisy kulinarne kucharza Hugo Ramosa, pracującego w 5-gwiazdkowym hotelu Hotel Pestana Cidadela Cascais, oraz występ Kingi Rataj – znana w Portugalii i w Polsce fadistki, która swoimi wykonaniami nostalgicznych portugalskich pieśni porusza widzów i znawców muzyki. W jej repertuarze znajdują się zarówno autorskie utwory, jak i oryginalne interpretacje pieśni czołowych wykonawców fado – m.in. królowej fado Amálii Rodrigues czy Dulce Pontes. Podczas rozmów i degustacji, które prowadził Marcin Subotowicz, spotkaliśmy się z miłośnikami Portugalii, którzy opowiedzieli o
jej historii i kulturze.
Na Targowej scenie wystąpili również: Zespół „Małe Podhale” z Jurgowa oraz Mali Holni z Sierockiego.
materiał prasowy targów - oprac. pk / zdj. Piotr Korczak
Więcej na temat
komentarze
reklama