16. Festiwal Pierogów w Krakowie
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Festiwal Pierogów, jedna z najbardziej znanych w Krakowie imprez organizowanych w lecie, rozpoczyna się dziś i potrwa pięć dni. Podczas tegorocznej 16. edycji tego kulinarnego święta na Małym Rynku skosztować będzie można pierogów z 15 punktów gastronomicznych.
Na gości festiwalu czekają także warsztaty kulinarne, w tym lepienia pierogów, i program artystyczno-muzyczny. Podczas festiwalu 15 wystawców, prezentujących swoje specjały podczas festiwalu, powalczy o dwie nagrody: statuetkę św. Jacka z pierogami - przyznawaną przez jurorów i statuetkę Kazimierza Wielkiego - nagrodę publiczności.Organizatorzy festiwalu postanowili poświęcić w tym roku konkurs główny pierogom ruskim, publiczność natomiast będzie mogła głosować na dowolne pierogi. Na najlepszego pieroga będzie mógł zagłosować każdy, kto w piątek odwiedzi Mały Rynek, skosztuje oferowanych produktów i wypełni kupon konkursowy. Głosowanie potrwa do godziny 18. Laureatów konkursów jury ogłosi w niedzielę w południe.
W środę Festiwalowi Pierogów towarzyszyć będzie „Cudowna Moc Bukietów” - w ramach tego wydarzenia na scenie na Małym Rynku odbędzie się konkurs na najpiękniejszy bukiet zielny oraz pokazy florystyczne i występy artystyczne.
opr.s/
Więcej na temat
komentarze
reklama