Korzenna: otworzono Inkubator Przetwórstwa Lokalnego
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
W Korzennej otworzono Inkubator Przetwórstwa Lokalnego. Rolnicy mogą przetwarzać tam owoce (tłoczyć i suszyć) oraz produkować wyroby wędliniarskie. To duże udogodnienie dla osób nie mających dużych gospodarstw.
Na wyposażeniu Inkubatora znajdują się m.in. suszarki do grzybów, szatkownice, chłodnie, maszynki do mielenia mięsa i wędzarnie. Z tego wszystkiego mogą korzystać rolnicy z gminy Korzenna oraz gmin będących w Stowarzyszeniu „Na śliwkowym szlaku”. Chętni z innych gmin również będą mile widziani.- To bardzo cenna inicjatywa warta poparcia i rozpropagowania – mówił starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski. – Inkubator daje rolnikom możliwość przetwarzania swoich produktów i uzyskania tym samym lepszych efektów ekonomicznych. Specjalnie przeszkolone osoby będą realizować zamówienia mieszkańców i to za niewielką opłatą, która pokrywa tylko koszty produkcji. Oczywiście, rolnicy też mogą sami korzystać z maszyn, pod warunkiem posiadania wymaganego przeszkolenia oraz badań epidemiologicznych wykonywanych przez sanepid.
Inwestycja kosztowała ponad milion złotych. To pierwsze tego typu miejsce na Sądecczyźnie.
(olsz)
Fot. Paweł Biskup
Więcej na temat
komentarze
reklama