Kulinarne cuda z ziemniaka w Dzianiszu (zdjęcia)
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Bulwa ziemniaka różnie jest nazywana w różnych regionach kraju. Stad - kartofel, pyra, grula, czy - jak mówią w gminie Kościelisko - rzepa. W trakcie dorocznej imprezy jaką są Wykopki w Dzianiszu, zorganizowano konkurs kulinarny na potrawy z rzepy. Stoły uginały się od jedzenia.
Do konkursu w ramach XVIII edycji Wykopków w Dzianiszu zgłoszono 30 potraw. Jury w składzie: Helena Buńda, Artur Bukowski, Zbigniew Proszowski, Maria Kaczmarczyk i Małgorzata Karpiel-Bzdyk oceniło potrawy pod względem smaku, wyglądu, sposobu podania, dekoracji i przyznało następujące nagrody:1 miejsce - tort ziemniaczany przekładany dżemem aroniowym - dzieło Renaty Styrczuli z Nowego Bystrego,
2 miejsce - kołoc z grulkom, miętą i niespodzianką przygotowany przez Annę Wiśniewską z Bukowiny Tatrzańskiej,
3 miejsce - tarcioki ze skwarkami serwowane przez Annę Bąk z Dzianisza.
Wyróżniono zapiekankę z gruli - Ireny Łapki z Bukowiny Tatrzańskiej, hałuski z sosem bryndzowym - danie Danuty Kuchty z Bukowiny Tatrzańskiej, pierogi grulane z pieczarkami - Małgorzaty Mrowcy z Bukowiny Tatrzańskiej, faszerowane grule - śledziowy, chłopski i grzybowy - Zofii Budz z Bukowiny Tatrzańskiej i Bronisławy Wetuli z Witowa.
W protokole zapisano, iż jurorzy są "pod wrażeniem różnorodności i pomysłowości dań z rzepy". Uczestnicy konkursu otrzymali słodkie upominki, a laureaci akcesoria kuchenne.
Zabawie w Dzianiszu towarzyszyły koncerty i konkursy. Organizatorami imprezy była Gmina Kościelisko, Związek Podhalan Oddział Dzianisz oraz Gminny Ośrodek Kultury Regionalnej Kościelisko.
s/ zdj. Piotr Korczak
Więcej na temat
komentarze
reklama