Dietetyka w Opiece Koordynowanej

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Mościckie Centrum Medyczne przystąpiło do nowej formy zapewnienia pacjentom bardziej kompleksowej opieki. Dotyczy to schorzeń kardiologicznych, w zakresie których realizowana jest tak zwana opieka koordynowana.

Przy rozpoznaniu lekarze POZ mają możliwość konsultacji ze specjalistą z zakresu chorób układu krążenia. Pacjenci mają ponadto zapewniony pakiet edukacyjny oraz prawo do bezpłatnych porad z zakresu dietetyki. 

Opieka koordynowana pozwala na skorzystanie z bezpłatnej porady dietetycznej trzykrotnie w ciągu roku. To istotne, szczególnie w przypadku chorób kardiologicznych, które globalnie pozostają najczęstszą przyczyną śmierci. W wielu przypadkach można temu zapobiec, stosując się do zaleceń specjalistów i zmieniając nawyki żywieniowe. Zarówno w prewencji, jak i procesie leczenia niektórych chorób układu krążenia bardzo ważna jest rola odpowiednio dopasowanej i zbilansowanej diety. Najniższą zachorowalność na choroby kardiologiczne notują kraje śródziemnomorskie. Tam sposób odżywiania sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia, a dietami zalecanymi w chorobach układu krążenia są właśnie dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH.  

W ramach opieki koordynowanej podczas pierwszej wizyty w gabinecie dietetycznym specjalista przeprowadza wywiad zdrowotno-żywieniowy. Następnie pacjent otrzymuje szczegółowe wskazówki, dotyczące kompozycji diety, w kontekście choroby układu krążenia oraz ewentualnych schorzeń współistniejących. Dietetycy wskazują dotychczasowe błędy żywieniowe i sposoby ich korygowania. Następnie odbywają się wizyty kontrolne, podczas których dietetyk, wraz z pacjentem, analizują wprowadzone zmiany i osiągnięte rezultaty.


źródło: mat. prasowy

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama