Bogactwo kulinarne na Wojnickim Festiwalu Smaku
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Podczas Wojnicki Festiwalu Smaku na nowo zakochaliśmy się w bogactwie kulinarnym regionu. Suto zastawione – przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich – stoły wręcz uginały się od pysznych potraw, których aromat rozchodził się z rynku po całym miasteczku. Wydarzenie towarzyszyło Jarmarkowi Bożonarodzeniowemu.
Wojnicki Festiwal Smaku dobitnie pokazał, że mieszkańcy chcą odkrywać i delektować się lokalnymi iregionalnymi potrawami. Na co dzień w zasadzie nie jest to możliwe, dlatego tak istotną rolę
odgrywają wydarzenia, jak Wojnicki Festiwal Smaku zorganizowany przez Lokalną Grupę Działania
Dunajec-Biała. Stoiska przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Otwarte Serca z Kończysk,
Kreatywne Koło Gospodyń Wiejskich w Olszynach, Koło Gospodyń Wiejskich w Biadolinach
Radłowskich ECOBABKI, Więckowianki Koło Gospodyń Wiejskich oraz Koło Gospodyń Wiejskich w
Łukanowicach cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem, a przysmaki błyskawicznie znikały ze stołów.
Liczni uczestnicy wydarzenia z ciekawością przyglądali się również prezentacjom i warsztatom
kulinarnym, które były okraszone degustacją. Dodatkową atrakcją była oprawa muzyczna w
wykonaniu zespołów ludowych. A to wszystko w zimowej i świątecznej atmosferze. Było wesoło, w
klimacie radosnego oczekiwania na nadchodzące święta.
– Obserwujemy tendencję powrotu do tradycji kulinarnych regionu. To ogromny potencjał, który w
dalszym ciągu nie jest odpowiednio zauważany i wykorzystywany, a co za tym idzie nie trafia do
szerszego grona odbiorców. W związku z tym chcemy rozpowszechniać wiedze na temat tradycji
kulinarnych regionu. Turystyka kulinarna oparta na dziedzictwie kulinarnym regionu jest składową
naszego dziedzictwa kulturowego – podkreśla Jan Czaja z LGD Dunajec-Biała.
Projekt realizowany był przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
Więcej na temat
komentarze
reklama