Problemy małopolskich restauratorów

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

O narastających problemach branży gastronomicznej rozmawiali w sobotę politycy małopolskiej Platformy Obywatelskiej z przedstawicielami tejże branży.

Spotkanie poprowadził przewodniczący małopolskiej PO oraz poseł na Sejm RP Aleksander Miszalski, który zaprosił do debaty wszystkich restauratorów, menedżerów oraz innych działających w gastronomii na obszarze Małopolski. W roli ekspertów wystąpili: Izabela Chyłek - aktywistka, managerka krakowskich restauracja, Weronika Smarduch - kontroler i analityk finansowy, specjalistka m.in. w branży Horeca oraz Andrzej Domański - główny ekonomista Instytutu Obywatelskiego, analityk rynków finansowych.


Na sali pojawiło się kilkudziesięciu przedstawicieli restauracji, działających nie tylko na terenie Małopolski, którzy podjęli z politykami i ekspertami momentami trudną dyskusję. Padło mnóstwo ciekawych, niejednokrotnie również kontrowersyjnych pytań, między innymi o ujednolicenie i obniżenie stawki podatku VAT czy o zakaz sprzedaży alkoholu w godzinach nocnych poza lokalami gastronomicznymi.


Nie zabrakło również słów krytyki dotyczących polityki prowadzonej zarówno przez obecne rządy, jak i poprzednią władzę. Poseł Aleksander Miszalski deklarował, że wszystkie zgłaszane postulaty i zastrzeżenia zostaną poddane wnikliwej analizie, by na ich podstawie wypracować program dla gastronomii. Obiecał również skierowanie szeregu interpelacji i interwencji poselskich opartych na wynikach rozmowy.


Rozmowa z przedsiębiorcami będzie kontynuowana 25 marca na pierwszym Kongresie Krakowskich Przedsiębiorców.

źródło: mat. prasowe

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama