"Kuchenne rewolucje" w Krakowie

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Na wprost Wawelu, choć już po drugiej stronie Wisły leżą Dębniki, spokojna dzielnica Krakowa. Francuską restaurację „Voila” prowadzi tu Dorota, która dwadzieścia lat mieszkała we Francji. Przez wiele lat z gastronomią nie miała wprawdzie nic wspólnego, ale za to z degustacją wykwintnej, francuskiej kuchni już tak.

W trakcie swojego pobytu na emigracji, poddała się testom kompetencji zawodowej, z których wyniknęło, że powinna zostać restauratorką. Dorota posłuchała rady, ukończyła kursy kulinarne i odbyła staże w renomowanych francuskich restauracjach. Wróciła do Polski, pragnąc swoją francuską kuchnią rzucić mieszkańców Krakowa na kolana. Niestety, niewiele z tego wyszło.

„Voila” serwuje wprawdzie swoim gościom wykwintne francuskie dania, ale oni nie doceniają ich smaku i narzekają na ceny, a także na… konfliktową właścicielkę. Dorota jest bowiem przekonana co do jakości swoich usług i każdemu, kto śmie krytykować jej restaurację, odpowiada dosadnie i raczej mało dyplomatycznie. Jak w takim razie ułoży się jej współpraca z Magdą Gessler, którą poprosiła o pomoc? Czy Dorota przyjmie krytykę znanej restauratorki?

Emisja 1. odcinka sezonu już dziś o godz. 21:35 w TVN

źródło: biuro prasowe TVN

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama